Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 21 kwietnia 2013

Klopsiki z sosem miodowo-musztardowym


Kochani, dalej pozostajemy w temacie polskiej kuchni i myślę, że kolejne posty też raczej będą utrzymane w tym klimacie.

Nic nie poradzę, że ten rodzaj kuchni szczególnie sobie upodobałam. Nie wspominając o klimacie mlecznych barów, których tak niewiele zostało. Ubóstwiam prostą, nieprzekombinowaną kuchnię, przepełnioną pysznym, smacznym jedzeniem. No bo czy jest coś lepszego od szczawiowej czy jarzynowej?
Od pulpetów czy mielonego? Od śląskich czy kładzionych klusek?

Wykwintne dania, w postaci owoców morza, drogich ryb czy polędwicy wołowej są faktycznie orgazmem w naszych ustach, ale nie oszukujmy się większość szarych, zwykłych ludzi nie jada tak codziennie.

Dlatego czemu nie uraczyć się na co dzień może i prostym, mało wykwintnym jedzeniem, ale jakże smacznym.

Wertując różne książki z przepisami natrafiam na co raz to nowsze kombinacje na temat polskiej kuchni, co oznacza, że w wielu środowiskach kulinarnych jest ona cały czas żywa i warta ciągłej uwagi.

Pora obiadowa co prawda u większości z Was już dawno minęła, ale u mnie dziś wyjątkowo leniwie wszystko przebiegało, więc obiad przesunął się na godzinę 19 :).

Klopsiki w sosie miodowo-musztardowym.

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 0,5 kg mięsa mielonego z udźca wołowego,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 6 dużych pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- kajzerka namoczona w mleku,
- jajko,
- łyżeczka świeżego tymianku,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka suszonego lubczyku,
- ziołowy pieprz,
- sól morska,
- bułka tarta do obtoczenia klopsików.

Składniki na sos miodowo-musztardowy:
- Tłuszcz ze smażenia klopsików,
- 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą,
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na rumiany kolor. W dużej misce mieszamy mięso mielone z usmażoną cebulą i pieczarkami. Dodajemy namoczoną w mleku bułkę, jajko, czosnek, tymianek, lubczyk, majeranek oraz sól morską i pieprz ziołowy. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy siłą naszych rąk:).
2. Formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.


3. Klopsiki smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor.
4. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy musztardę i miód, podgrzewamy na bardzo małym gazie, cały czas mieszając. Mieszamy tak długo aż tłuszcz połączy się z pozostałymi składnikami. Na końcu dodajemy ocet balsamiczny i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Do gotowego sosu przekładamy klopsiki i gotujemy ok 5 minut.
6. Klopsiki świetnie smakują z kładzionymi kluseczkami, na które przepis już wkrótce, i wiosenną mizerią z rzodkiewką i szczypiorem.







Smacznego Poniedziałku Moi Drodzy !

Klopsiki i pulpety II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz