Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 25 listopada 2013

Kapuśniak - idealny na jesiennie dni


Dziś obudziły mnie promyki słońca wkradające się przez zasłonięte zasłony, aż mi się wierzyć nie chciało, niemal wiosenny piękny dzień. Cudownie rozpoczął się nam ten poniedziałek, oby tak dalej, a jeszcze nie tak dawno temu zapowiadali na dziś pierwsze opady śniegu:). Ach te prognozy pogody :).
Chociaż może nie warto mówić hop, dzień w końcu się jeszcze nie skończył.
W każdym razie pędzącego czasu nie da się zatrzymać, więc już dziś proponuję Wam pyszny polski kapuśniaczek idealny na jesienne dni. Rozgrzewa, jest niesamowicie sycący a do tego wszystkiego przepyszny. Czego chcieć więcej :)

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach z kurczaka

Składniki:
- 750g kiszonej kapusty z marchewką,
- 2 cebule,
- 8 wędzonych skrzydełek z kurczaka,
- pętko dobrej chudej kiełbasy podwędzanej,
- 500g wędzonego boczku ze skórą,
- 300g ziemniaków,
- włoszczyzna,
- 2-3 listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- czubata łyżka kminku,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i obieramy za pomocą obieraczki. Marchewkę i pietruszkę możemy od razu pokroić na plasterki. Warzywa (marchewki, pietruszki, kawałek selera i pora) zalewamy zimną wodą, dodajemy wędzone skrzydełka, skórę odciętą od boczku oraz przyprawy (ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty oraz listki laurowe).
2. Gotujemy wywar na małym gazie pod przykrywką przez ok. 1,5 godziny.
3. W tym czasie cebulę kroimy w dość cienkie piórka, podsmażamy na łyżce masła.
4. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli.
5. Wywar odcedzamy, przekładamy do niego pietruszkę i marchewkę wcześniej ugotowaną w wywarze, poszatkowaną kapustę, podsmażoną cebulę z kiełbasą i boczkiem.
6. Następnie skrzydełka obieramy z kości i skóry, a mięso dodajemy do zupy.
7. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie.
8. Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem oraz czubatą łyżką kminku.
9. Zupę gotujemy jeszcze na najmniejszym gazie przez kilka minut.











niedziela, 17 listopada 2013

Kaczka w pomarańczach podana z kapustą duszoną w winie oraz kluseczkami mascarpone


 Kochani,
wybaczcie, że tak późno zamieszczam obiecany przepis na kaczkę w pomarańczach, ale niestety cały weekend spędziłam w pracy i dopiero tym późnym wieczorem znalazłam chwilę, żeby na spokojnie usiąść do laptopa.
Dzisiejszy przepis rewelacyjnie sprawdzi się na rodzinny uroczysty obiad, efektowny, smaczny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu. Zacznijmy zatem od bohaterki całego dania czyli od kaczki.

Kaczka pieczona z pomarańczami podana z kapustą duszoną w czerwonym winie, kluseczkami mascarpone oraz jabłkami pieczonymi z żurawiną

Składniki na kaczkę:
- 1 kaczka pekin,
- 2 łyżki majeranku,

- skórka otarta z pomarańczy,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżka soli,

- 2 pomarańcze,
- kilka gałązek świeżego majeranku,
- szklanka soku pomarańczowego. 

Składniki na duszoną czerwoną kapustę:
- ok. 750g poszatkowanej czerwonej kapusty,
- 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka,
- 3-4 listki laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka soli morskiej,
- 2 szklanki czerwonego wina pół słodkiego,
- łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki masła.

Składniki na kluseczki mascarpone:
- 250g serka mascarpone,
- 2 żółtka,
- ok. 200g mąki pszennej,
- szczypta soli.

Przygotowanie:
1. Nasze przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej. Kaczkę myjemy i w razie potrzeby oczyszczamy, ale najczęściej ewentualne podroby pakowane są w woreczek, zatem należy jedynie wyjąć z kupra woreczek:). Osuszoną kaczkę nacieramy solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i skórką otartą z jednej pomarańczy. Tak zamarynowaną kaczkę przekładamy do dużego naczynia, które owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.
2. Następnie poszatkowaną czerwoną kapustę zalewamy czerwonym winem, posypujemy łyżką soli morskiej oraz cukrem trzcinowym, dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na całą noc do lodówki.
3. Pomarańcze kroimy w ćwiartki. Wnętrze naszej kaczki nacieramy solą morską, a następnie faszerujemy ją pomarańczami oraz gałązkami świeżego majeranku. Kuper kaczki zaszywamy dokładnie białym sznurkiem lub grubszą nicią.
4. Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, zakrywamy pokrywką i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 160stopni.
5. Kapustę odsączamy na sicie, zachowując zalewę. W garnku o grubszym dnie, rozpuszczamy masło i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodajemy kapustę i cały czas, mieszając podsmażamy przez kilka minut. Następnie kapustę podlewamy zachowaną zalewą i dusimy na bardzo małym ogniu do miękkości, ok 1,5godziny. Gdyby płyn odparowywał zbyt szybko, możemy kapustę podlać  sokiem jabłkowym,
6. Po upływie 90 minut, zwiększamy temperaturę do 180 stopni oraz ustawiamy termoobieg. Kaczkę pieczemy w tej temperaturze aż jej wierzch ładnie się zrumieni ok. 20-25 minut. Na 12 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika jabłka pozbawione gniazd nasiennych i wypełnione żurawiną.
7. Do miski przekładamy opakowanie serka mascarpone, ok. 250g. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę. Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeśli wciąż jest klejące dosypujemy nieco mąki. Z gotowego ciasta formujemy rulony i kroimy na kawałki, dokładnie takie jak przy kopytkach.
8. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia, ok. 2-3 minuty. Gotowe kluseczki możemy podsmażyć na odrobinie tłuszczu wytopionego z kaczki.

Danie warto przyozdobić świeżymi gałązkami majeranku lub natką pietruszki.
Moje rodzinne głodomory wykazały się wyjątkowym brakiem cierpliwości i niestety moja potrawa pozbawiona jest elementu dekoracyjnego:).





Smacznego Poniedziałku Kochani !!!! :)

niedziela, 3 listopada 2013

Quiche z chorizo i kolorowymi pomidorami


Kochani,
przyznaję się bez bicia, że tak mnie pochłonęła książka, iż mam nadzieję, że wybaczycie Ci mi dziś brak głębokiej refleksji, którą z reguły rozpoczynam swoje posty. W ramach rekompensaty - fantastyczny przepis na szybkie quiche, idealne do zajadania przy wciągającej książce :).

Quiche z chorizo i kolorowymi pomidorami

Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki (pszennej tortowej),
- 150 g schłodzonego masła Lurpak,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki zimnej wody.

Składniki nadzienia:
- 2 średniej wielkości pomidory zielone,
- 2 żółte pomidory jajo,
- 2 pomidory paprykowe,
- ok. 300g kiełbasy chorizo,
- cebula.

Składniki na masę jajeczną: 
- 5 jajek,
- 50 g tartego parmezanu,
- 200 ml śmietany 18%,
- świeżo mielona gałka muszkatołowa,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki płatków chilli,
- łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Za pomocą noża masło siekamy razem z mąką.
2. Kiedy masło zacznie się łączyć z mąką dodajemy jajko i sól. Wszystko szybkimi ruchami zagniatamy, dodając w razie potrzeby po łyżce wody.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
4. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy formę ciastem i nakłuwamy dość gęsto widelcem, przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą.
5. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni przez ok. 15-20minut.
6. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plastry chorizo, aby wytopić z niego nadmiar tłuszczu.
7. Na wytopiony tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
8. Jajka ze śmietaną i parmezanem dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz odrobiną, ok. pół łyżeczki, startej gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy do masy suszony tymianek, który uprzednio rozcieramy w dłoniach.
9. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory, podsmażone piórka cebuli oraz plasterki chorizo, na koniec wszystko zalewamy przygotowaną masą jajeczną.
10. Quiche zapiekamy przez ok. 30-40minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.






Smacznego Poniedziałku Kochani !!!

piątek, 1 listopada 2013

Faszerowane mięsem mielonym/serem gorgonzola pieczarki


Kochani,
dziś dzień zadumy, nostalgii, ale przede wszystkim dzień wspomnień. Chociaż o naszych zmarłych bliskich powinniśmy pamiętać na co dzień, a nie tylko w ten jeden wybrany dzień, to jednak kiedy wszyscy zbierają się na cmentarzach, przystrajają groby, zapalają świeczki, czuć dokoła unoszącą się atmosferę magii.
Jest to też okazja do rodzinnych spotkań, wspólne odwiedzanie grobów zmarłych, a następnie chwile spędzone przy świątecznym obiedzie.
W takich dniach zawsze szykuję coś specjalnego dla moich bliskich. Tym razem podałam pieczoną w pomarańczach i majeranku kaczkę podaną z kluseczkami mascarpone, modrą kapustą i pieczonymi z żurawiną jabłuszkami. Na deser proponuję proste ucierane ciasto z truskawkami.
Przepisy znajdziecie już w ten weekend na blogu, tymczasem poniżej zamieszczam przepis na obiecane faszerowane pieczarki.

Faszerowane mięsem mielonym/serem gorgonzola pieczarki

Składniki:
- kilka dużych pieczarek,
- 500g mięsa mielonego,
- ser gorgonzola,
- cebula,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala,
- pół łyżeczki chilli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka indyjskiego curry,
- łyżeczka tymianku.

Składniki na powidła śliwkowe:
- 1kg słodkich śliwek,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy,
- 2 łyżki cynamonu,
- ziarenka z jednej laski waniliii,
- pół szklanki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, odcinamy ogonki i w razie potrzeby poszerzamy dziurkę w kapeluszach.
2. Ogonki drobniutko siekamy i podsmażamy na patelni razem z posiekaną w drobną kostkę cebulą. Kiedy pieczarki i cebulka się przyrumienią dodajemy posiekany czosnek. Całość dodajemy do mięsa mielonego.
3. Mięso doprawiamy wszystkimi przyprawami, całość dokładnie wyrabiamy.
4. Kapelusze wypełniamy przygotowanym mięsem, na wierzchu układamy po kawałku sera gorgonzola. Jeśli zabraknie nam farszu, kapelusze można wypełnić samym serem gorgonzola, są równie pyszne.
5. Pieczarki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40minut.
6. Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
7. Śliwki smażymy najlepiej w garnku o grubszym dnie, tak żeby nie przywierały zbyt szybko. Niemniej trzeba poświęcić im nieco uwagi i dość często mieszać.
8. Całość gotujemy pod przykryciem ok. godziny, pamiętając o częstym mieszaniu. Kiedy śliwki puszczą już nieco soku dodajemy ziarenka wanilii, cynamon, skórkę oraz sok z pomarańczy.
9. W tym czasie śliwki powinny całkowicie się rozpaść. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, aby nadmiar płynu odparował.
10. Pieczarki podajemy na mieszance sałat, udekorowane łyżeczką powideł śliwkowych, które genialnie łączą się zarówno z serem gorgonzola, jak i mięsem doprawionym kuminem i przyprawą garam masala.






Smacznego Dnia Kochani !!!