Moje Kulinarne Rozterki

wtorek, 29 września 2015

Polędwiczki w sosie śliwkowym podane z dyniowym puree i pieczoną brukselką



Po bardzo długiej przerwie powracam do Was z nową energią i z nowymi pomysłami.
Sezon na dynię kwitnie w pełni, więc zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni. Na początek dyniowe puree. Świetnie komponuje się w daniach mięsnych, ale także jest genialną bazą do innych potraw, takich jak zupa krem, kopytka czy sernik.
Dzisiejsze danie proponuję na niedzielny obiad lub na romantyczną kolację, którą chcielibyście podbić serce partnera :). Zatem GOTUJEMY !!!

Polędwiczki w sosie śliwkowym podane z dyniowym puree i pieczoną brukselką

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- oliwa z oliwek,
- łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki ziaren gorczycy,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- 2-3 ziarenka owocu jałowca,
- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- pół łyżeczki suszonego cząbru,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 2 listki laurowe,
- kilka listków świeżej szałwii,
- sól morska.

Przygotowanie marynaty i polędwiczki:
1. Czosnek wraz z płaską łyżeczką soli rozcieramy w moździerzu. Dodajemy ziarna kolendry, gorczycy, jałowca, ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Wszystko starannie rozcieramy.
2. Dodajemy resztę przypraw, miód oraz kilka łyżek oliwy. Wszystkie ze sobą łączymy tak aby powstała gładka marynata.
3. Mięso delikatnie nacinamy w kilku miejscach i dokładnie nacieramy marynatą. Następnie na wierzch układamy listki laurowe i listki szałwii.
4. Mięso powinno marynować się przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
5. Polędwiczkę obsmażamy na oliwie z obu stron tak aby ładnie się zrumieniła, następnie zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach w temperaturze 180 stopni przez ok. 35minut.
6. Po upieczeniu polędwiczkę odkładamy na parę minut aby mięso odpoczęło.

Składniki na sos śliwkowy:
- 100g suszonych śliwek,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sosu:
1. Na patelni na której obsmażaliśmy polędwiczki wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy drobno posiekane szalotki. Kiedy szalotki lekko się zeszklą dodajemy pokrojone suszone śliwki.
2. Wszystko zalewamy połową szklanki wody, gotujemy na małym ogniu aż śliwki niemal całkowicie się rozpadną.
3. Dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Miksujemy blenderem na gładki sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła.

Składniki na puree dyniowe:
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- sól morska,
- gałka muszkatołowa,
- łyżka masła,
- biały pieprz.

Przygotowanie puree:
1. Dynię gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Następnie dokładnie odsączamy dynię i przekładamy na sito, aby nadmiar wody mógł odciec.
3. Dynię miksujemy na gładkie puree, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i białym pieprzem.
4. Na koniec dodajemy łyżkę masła.

Składniki na pieczoną brukselkę:
- 300g brukselki,
- papryczka chilli,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- łyżka masła,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- gałka muszkatołowa.

Przygotowanie brukselki:
1. Brukselkę myjemy i zdejmujemy wierzchnie liście. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 minut.
2. Następnie przekrawamy kapustki na pół i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz pozbawioną pestek, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.
4. Oliwą z podsmażonym czosnkiem i chilli polewamy brukselkę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy kawałki masła.
5. Brukselkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30minut.



Smacznego ! :)




Sposób na dynię 2015

poniedziałek, 28 września 2015

Grillowana dorada z czosnkiem, tymiankiem, szałwią ananasową i cytryną



Sezon grillowy trwa w pełni. Nie ukrywam, że na naszym rodzinnym grillu króluje z reguły mięsiwo, choć bardzo nad tym ubolewam. Któregoś dnia jednak postanowiłam się wyłamać i zarządziłam rybną ucztę grillową. Moim odkryciem była obłędnie aromatyczna, soczysta i absolutnie wyśmienita DORADA.
Przepis nie jest niczym nowym, Ameryki kulinarnej nie odkryłam, ale też w gotowaniu nie zawsze o to chodzi. Dla mnie istotne jest, aby przekraczać własne granice, aby odkrywać dotąd nieznane mnie samej smaki. I właśnie tym daniem odkryłam jak wspaniałą rybą jest Dorada.

Grillowana dorada z czosnkiem, tymiankiem, szałwią ananasową i cytryną

Składniki:
- oczyszczona i wypatroszona dorada,
- 100g masła prawdziwego, min. 82% tłuszczu,
- kilka ząbków czosnku,
- kilka listków tymianku,
- kilka listów szałwii ananasowej GOLDEN DELICIOUS,
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- sól morska,
- grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:
1. Rybkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 
2. Masło rozcieramy razem z poszatkowanymi drobno ziołami, startą z jednej cytryny skórką oraz posiekanym imbirem.
3. Przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku dokładnie ucieramy z solą morską na jednolitą masę.
4. Masę z soli i czosnku dodajemy do masła i wszystko razem łączymy.
5. Rybkę z wierzchu solimy oraz pieprzymy.
6. Środek dorady dokładnie i obficie smarujemy przygotowanym masłem.
7. Rybkę układamy na folii aluminiowej, polewamy sokiem z cytryny, zawijamy dokładnie i kładziemy na grillu. Grillujemy ok. 7 minut, po czym odwracamy paczuszkę z rybką na drugą stronę i grillujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Smacznego !!!


Kotleciki mielone z suszonymi pomidorami, mozzarellą i sumakiem


Nie ma chyba nikogo kto choć raz w życiu nie jadł kotletów mielonych. To część naszego kulinarnego dziedzictwa. Nie byłabym jednak sobą gdybym do klasyki nie starała się dodać małego akcentu mojego osobistego szaleństwa :).
Kotleciki, które przygotowałam znikały w zastraszającym tempie, były wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno "pożarte" z kawałkiem chleba.

Kotleciki mielone z suszonymi pomidorami, mozzarellą i sumakiem podane z ziołowym puree ziemniaczanym oraz sosem z ogórka i mięty.

Składniki na kotleciki:
- 500g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej,
- 3/4 szklanki drobno pokrojonych suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- kulka mozzarelli,
- 3/4 łyżeczki sumaku,
- jajko,
- namoczona kromka chałki,
- przyprawa typu vegeta,
- świeżo mielony pieprz,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.

Składniki na ziołowe puree ziemniaczane:
- 0,5kg ziemniaków,
- spora łyżka masła,
- podsmażona na złoty kolor duża cebula,
- koperek,
- szczypior,
- sól, pieprz.

Składniki na sos:
- jogurt grecki,
- kilka listków posiekanych listków mięty,
- świeży zielony ogórek,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. W dużej misce wyrabiamy mięso mielone razem z jajkiem i namoczoną w mleku lub w wodzie chałką. Następnie dodajemy vegetę, świeżo mielony pieprz oraz sumak. Ponownie dokładnie wyrabiamy.
2. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Pokrojone pomidory i przeciśnięty czosnek dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy przez parę minut.
4. Formujemy okrągłe kotleciki, które delikatnie rozpłaszczamy. Na środku układamy kawałek mozzarelli i ponownie formujemy niezbyt dużą kulkę.
5. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania rumianego koloru.
6. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie zdejmujemy łupinki i ugniatamy z łyżką masła, przesmażoną na złoty kolor cebulką oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
7. Jogurt grecki mieszamy ze startym na tarce o grubych oczkach świeżym zielonym ogórkiem oraz bardzo drobno posiekanymi listkami mięty. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego !!!



Domowe jagodzianki z serem


Jagodzianki to smak lata, dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jagodzianki to wspomnienia beztroski, zabawy i spontaniczności. Jagodzianki to smak pierwszych miłości, prawdziwych przyjaźni i matczynej troski. Jagodzianki to chwila zapomnienia, powrót do przeszłości, aż w końcu wycinek mojej własnej historii. 

Domowe jagodzianki z serem

Składniki:
- 600g mąki pszennej,
- 180g masła,
- 65g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru + łyżka do zaczynu

Składniki nadzienia:
- słoik jagód, ok. 500g
- 400g sera białego,
- łyżka masła,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. 3/4 szklanki mleka podgrzewamy. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące.
2. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżką cukru. Rozcieramy tak długo aż staną się płynne. Następnie dolewamy połowę porcji mleka oraz 3,4 czubate łyżki mąki. Wszystko mieszamy na gęstą jednolitą masę. Przykrywamy garnuszek czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20minut.
3. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy dołek, w który wbijamy jedno jajko i dwa żółtka. Delikatnie roztrzepujemy jajka widelcem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz cukier i szczyptę soli.
4. Masło początkowo siekamy za pomocą noża lub specjalnej siekaczki do ciasta. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając stopniowo zaczyn. Wyrabiamy ciasto szybko i energicznie. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się ładnie wyrabiać możemy dodać pozostałą porcję mleka.
5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
6. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser biały, najlepiej tłusty lub półtłusty, rozcieramy z łyżką masła, łyżką mąki ziemniaczanej, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy ser tak długo aż powstanie gładka, lśniąca i jednolita masa.
7. Umyte jagody posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
8. Piekarnik nagrzewamy do 40 stopni.
9. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcję i rozwałkowujemy na w miarę cienki placek. Na środku ciasta rozsmarowujemy czubatą łyżkę sera, a następnie nakładamy 1 lub 2 łyżki jagód. Formujemy z ciasta pierożek, dokładnie sklejamy, a nadmiar ciasta zawijamy pod spód. Tak przygotowaną bułeczkę możemy jeszcze w dłoniach ładnie uformować.
10. Gotowe jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na kilka minut.
11. Wyjmujemy jagodzianki, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, grzanie góra-dół.
12. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
13. Pieczemy przez ok. 20-25 minut na pięknie złoty kolor.

Smacznego !!!