Moje Kulinarne Rozterki

czwartek, 1 października 2015

Zupa krem z dyni z chilli, imbirem i cynamonem


W tym roku pogoda jest dla nas wyjątkowo łaskawa i możemy się cieszyć piękną, złotą jesienią. Mimo sprzyjającej aury wieczory i poranki są już dość chłodne, a sezon na grypę oficjalnie ogłaszam za rozpoczęty. W tym właśnie okresie w mojej kuchni zaczyna królować wszystko co rozgrzewa i wzmacnia. Herbata z pomarańczą, goździkami, miodem i imbirem, kawa z kardamonem, obowiązkowo grzane wino :), zupa gulaszowa z porządną dawką pieprzu cayenne, rosół z kurkumą, kasza jaglana z kolendrą, chilli i limonką, sos jogurtowy z dużą ilością świeżego czosnku, który dodaję dosłownie do wszystkiego (nie bójmy się jeść czosnku, niech nie odstrasza Was jego ostry zapach, nie wszyscy wiedzą, ale oprócz niepodważalnych właściwości bakteriobójczych i przeciwzapalnych jest też niesamowitym afrodyzjakiem :) i ostatnio moja ulubiona zupa krem z dyni z chilli, imbirem i cynamonem. Jej przygotowanie trwa niecałe 30minut, a jest wspaniałym daniem rozgrzewającym i bardzo sycącym. Możemy podać ją z grzankami, kaszą jaglaną, groszkiem ptysiowym czy z podprażonymi pestkami dyni. I tu kolejna wskazówka, tym razem dla Panów...otóż drodzy Panowie pestki dyni rewelacyjnie działają na potencję :)


Zupa krem z dyni z chilli, imbirem i cynamonem

Składniki:
- 300g obranej pokrojonej w kostkę dyni,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 duża marchew,
- 1 mniejsza pietruszka,
- 1/3 średniej wielkości selera,
- 250ml bulionu warzywnego,
- listek laurow,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1-centymetrowy kawałek imbiru,
- papryczka chilli,
- pół łyżeczki cynamonu,
- gałka muszkatołowa,
- biały pieprz,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- łyżka masła,
- opcjonalnie mleczko kokosowe
- opcjonalnie pestki dyni, grzanki lub inny ulubiony dodatek.

Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy w garnku o grubszym dnie oliwę. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pozbawioną pestek pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.
2. Kroimy marchewkę, pietruszkę i seler na mniejsze talarki i również chwilę podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem.
3. Dodajemy listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Cały czas wszystko mieszamy, aby się nie przypaliło.
4. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażamy przez ok. 2 minuty i zalewamy szklanką domowego bulionu warzywnego. Zupę przykrywamy i gotujemy na średnim gazie przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać.
5. Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem, startym imbirem, gałką muszkatołową i cynamonem. Uważajcie z dodawaniem soli, sam bulion powinien nadać zupie odpowiedniej słoności.
5. Na koniec dodajemy łyżkę masła, żeby krem był gładki i aksamitny. Opcjonalnie możemy dodać mleczko kokosowe lub śmietankę kremówkę, ale nie jest to konieczne.
6. Zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki i plasterkami chilli. Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Smacznego !!! :)








Sposób na dynię 2015

3 komentarze: