Moje Kulinarne Rozterki

środa, 5 czerwca 2013

Comber z królika w aromatycznym sosie


Przechadzam się po bezkresie ludzkiej głupoty, błądzę rękami po omacku, szukając przyjaznego wzroku. Wytężam słuch, próbując odnaleźć drogę do dawno utraconych złudzeń, moje myśli skłębione w okół przeszłości przeszywają moją głową na wskroś. I tylko wspomnienie tamtego czasu pozwala zachować odrobinę normalności i zdrowego rozsądku.

Kochani,
Natchniona blogiem pewnej znajomej, przypomniałam sobie jak bardzo lubiłam pisać, tworzyć nową, lepszą rzeczywistość, w której wreszcie mam kontrolę nad otaczającym światem.
Pomyślałam sobie, więc, że może warto powrócić do pisania, a może z czasem połączyć je z pasją gotowania.
Tymczasem dziś chciałam Wam zaproponować bardzo subtelną, aromatyczną potrawę zainspirowaną przepisem Gordona Ramsaya.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego efekt końcowy jest fenomenalny. Rozpływający się w ustach królik, tymiankowy aksamitny sos i delikatne tagliatelle.

Comber z królika w aromatycznym sosie

Składniki:
- 400g combra z królika,
- 200g pieczarek,
- 2 szalotki,
- ząbek czosnku,
- 200ml śmietany kremówki,
- 100ml białego wytrawnego wina,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- kilka gałązek posiekanego tymianku,
- łyżeczka posiekanej drobno kolendry,
- łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki,
- oliwa z oliwek aromatyzowana tymiankiem i rozmarynem,
- sól, biały pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Na początku delikatnie wykrawamy kości, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Po wykrojeniu powinniśmy otrzymać z jednego combra dwa ruloniki mięsa.



2. Kości możemy wykorzystać na przykład do ugotowania zupy.
3. Zrolowanie mięso kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
4. Królika przesmażamy na łyżce aromatyzowanej oliwy.


5. Zrumienione mięso zalewamy winem i gotujemy na dość dużym gazie aż do odparowania nadmiaru płynu.


6. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i posiekany ząbek czosnku.
7. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki.
8. Tymianek, natkę pietruszki i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do pieczarek.
9. Pieczarki zalewamy śmietaną i dusimy jeszcze przez ok 3 minuty. Całość dodajemy do mięsa.
10. W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry.


11. Do mięsa dodajemy łyżkę musztardy i utarte ziarna kolendry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
12. Tagliatelle gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez ok. trzy minuty. Odcedzony makaron polewamy aromatyzowaną oliwą.
13. Tagliatelle układamy na środku talerza. Na wierzchu układamy kawałki królika, a całość polewamy sosem.






Smacznego Wieczoru Kochani !


8 komentarzy:

  1. nie jadłam królika i nie wiem czy odważyłabym się go zjeść. Wygląda apetycznie i prezentuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie, a królik jest pyszny, warto spróbować

      Usuń
  2. Królik (subtelny?!) - fuuuuuuu ;(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. królik jest bardzo delikatnym mięsem, delikatniejszym w smaku od kurczaka, a określeniem subtelne określiłam całe danie, swoją drogą na prosiaczka czy kurczaczka też reagujesz fuuuj?:)

      Usuń
  3. Smakowite :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award: http://cooking-for-pleasure.blog.pl/2013/06/07/liebster-blog-award/
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ciepło za nominację.
      Odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz pod linkiem poniżej:
      http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html

      Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. powinno chyba byc ...ucieramy ziarna gorczycy ,... a nie kolendry ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W etykietach masz wpisane, że królik to drób, zmień to, bo to świadczy o Twojej niewiedzy kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń