Przechadzam się po bezkresie ludzkiej głupoty, błądzę rękami po omacku, szukając przyjaznego wzroku. Wytężam słuch, próbując odnaleźć drogę do dawno utraconych złudzeń, moje myśli skłębione w okół przeszłości przeszywają moją głową na wskroś. I tylko wspomnienie tamtego czasu pozwala zachować odrobinę normalności i zdrowego rozsądku.
Kochani,
Natchniona blogiem pewnej znajomej, przypomniałam sobie jak bardzo lubiłam pisać, tworzyć nową, lepszą rzeczywistość, w której wreszcie mam kontrolę nad otaczającym światem.
Pomyślałam sobie, więc, że może warto powrócić do pisania, a może z czasem połączyć je z pasją gotowania.
Tymczasem dziś chciałam Wam zaproponować bardzo subtelną, aromatyczną potrawę zainspirowaną przepisem Gordona Ramsaya.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego efekt końcowy jest fenomenalny. Rozpływający się w ustach królik, tymiankowy aksamitny sos i delikatne tagliatelle.
Comber z królika w aromatycznym sosie
Składniki:
- 400g combra z królika,
- 200g pieczarek,
- 2 szalotki,
- ząbek czosnku,
- 200ml śmietany kremówki,
- 100ml białego wytrawnego wina,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- kilka gałązek posiekanego tymianku,
- łyżeczka posiekanej drobno kolendry,
- łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki,
- oliwa z oliwek aromatyzowana tymiankiem i rozmarynem,
- sól, biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Na początku delikatnie wykrawamy kości, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Po wykrojeniu powinniśmy otrzymać z jednego combra dwa ruloniki mięsa.
2. Kości możemy wykorzystać na przykład do ugotowania zupy.
3. Zrolowanie mięso kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
4. Królika przesmażamy na łyżce aromatyzowanej oliwy.
5. Zrumienione mięso zalewamy winem i gotujemy na dość dużym gazie aż do odparowania nadmiaru płynu.
6. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i posiekany ząbek czosnku.
7. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki.
8. Tymianek, natkę pietruszki i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do pieczarek.
9. Pieczarki zalewamy śmietaną i dusimy jeszcze przez ok 3 minuty. Całość dodajemy do mięsa.
10. W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry.
11. Do mięsa dodajemy łyżkę musztardy i utarte ziarna kolendry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
12. Tagliatelle gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez ok. trzy minuty. Odcedzony makaron polewamy aromatyzowaną oliwą.
13. Tagliatelle układamy na środku talerza. Na wierzchu układamy kawałki królika, a całość polewamy sosem.
nie jadłam królika i nie wiem czy odważyłabym się go zjeść. Wygląda apetycznie i prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie, a królik jest pyszny, warto spróbować
UsuńKrólik (subtelny?!) - fuuuuuuu ;(((
OdpowiedzUsuńkrólik jest bardzo delikatnym mięsem, delikatniejszym w smaku od kurczaka, a określeniem subtelne określiłam całe danie, swoją drogą na prosiaczka czy kurczaczka też reagujesz fuuuj?:)
UsuńSmakowite :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award: http://cooking-for-pleasure.blog.pl/2013/06/07/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
Dziękuję bardzo ciepło za nominację.
UsuńOdpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz pod linkiem poniżej:
http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam cieplutko
powinno chyba byc ...ucieramy ziarna gorczycy ,... a nie kolendry ;)
OdpowiedzUsuńW etykietach masz wpisane, że królik to drób, zmień to, bo to świadczy o Twojej niewiedzy kulinarnej.
OdpowiedzUsuń