Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Krem z kalafiora z trybulą i pieczonym czosnkiem


Kochani,
wiem, że ostatnio zaniedbuję bloga i mam z tego naprawdę ogromne wyrzuty sumienia. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że eksperymentuję z nowymi pomysłami na chlebki i inne przysmaki, które szykuję dla Was na targi kulinarne Warszawski Smak.
Przypominam, że to już druga edycja targów, która odbędzie się już w nadchodzącą niedzielę.

Na razie powracamy do bieżących przepisów, a mianowicie jestem Wam winna recepturę na krem z kalafiora.
Zupka zaskoczyła mnie przede wszystkim swoją delikatnością, dlatego warto poszaleć z intensywnymi w smaku przyprawami i wyrazistymi dodatkami.

Krem z kalafiora z trybulą i pieczonym czosnkiem.

Składniki:
- średniej wielkości kalafior,
- główka czosnku,
- duża cebula cukrowa,
- pół papryczki chilli,
- średniej wielkości marchew,
- 500ml wywaru warzywnego,
- 200ml mleczka kokosowego,
- łyżka masła,
- sól morska,
- pieprz biały,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka posiekanej trybuli,
- cienki szczypiorek,
- opcjonalnie kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- garstka orzeszków piniowych.

Przygotowanie:
1. Główkę czosnku przekrawamy na pół, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą morską i grubo mielonym pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną połowę papryczki chilli bez pestek oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.
3. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do cebuli. Chwilkę podsmażamy, a następnie zalewamy warzywnym bulionem. Bulion najlepiej wcześniej ugotować na dużej ilości włoszczyzny, natki pietruszki, lubczyku i suszonym grzybku.
4. W czasie gotowanie dodajemy kilka gałązek świeżej trybuli.
5. Kiedy kalafior i marchewka są miękkie, dolewamy puszkę, ok. 200ml mleczka kokosowego.
6. Upieczony czosnek wyciskamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
7. Całość dokładnie miksujemy blenderem za gładki krem.
8. Krem przelewamy do miseczek, podajemy z podprażonymi orzeszkami piniowymi, opcjonalnie plasterkami szynki szwarcwaldzkiej oraz posiekanym szczypiorkiem.




Smacznego Dnia Kochani !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz