Moje Kulinarne Rozterki
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Pulpety w sosie chrzanowym i surówką Coleslaw
Kochani,
dziś chciałam Was zaprosić do stołu na mój tradycyjny obiad. Nie ukrywam, że polska, tradycyjna kuchnia jest moją ulubioną, oczywiście zawsze staram się ją nieco odchudzić i wprowadzić elementy nowatorskie zaczerpnięte z kuchni naszych sąsiadów. Jednak warto pamiętać, że nasza tradycyjna staropolska kuchnia to bardzo ciekawe połączenia smakowe, bogactwo dziczyzny łączonej ze słodyczą owoców, korzennych przypraw i wytrawnych trunków. Kuchnia polska powstała głównie dzięki swoistej fuzji różnorodnych wpływów, a więc przede wszystkim elementy kuchni wschodniej, bałkańskiej, węgierskiej czy nawet tatarskiej. Wspominam o tym, gdyż rzadko doceniamy naszą rodzimą kuchnię, wytykając jej ciężkostrawność, nadmiar tłuszczu i obfitość. Oczywiście wszystko to jest prawdą, jednak coś w niej musi być skoro obcokrajowcy zajadają się naszymi pierogami, wspaniałymi zupami, które zachwycają ilością możliwości podania, (warto dodać, że charakteryzujemy się największą ich różnorodnością w Europie), bogatym smakiem bigosu czy wyrobem najlepszych pasztetów i kaszanek. Trafne więc jest tu powiedzenie, iż "cudze chwalicie, swego nie znacie" :).
Moja dzisiejsza propozycja nie sięga co prawda stricte korzeni staropolskich niemniej udomowiła się na naszych stołach.
Pulpety w sosie chrzanowym z surówką Coleslaw
Składniki:
- 0.5kg mieszanego mięsa mielonego, np. indyk, szynka/łopatka wieprzowa,
- cebula,
- kajzerka,
- jajko,
- opcjonalnie kilka pieczarek,
- sól czosnkowa, pieprz ziołowy,
- mąka do obtoczenia pulpetów.
Sos chrzanowy:
- szklanka wywaru, w którym gotowały się pulpety,
- 5 czubatych łyżek ostrego chrzanu lub można użyć też świeżo startego,
- 2 łyżki śmietany,
- sól i biały pieprz od smaku,
- ewentualnie mąka.
Surówka Coleslaw:
- połowa dużej białej kapusty,
- duża cebula,
- 3,4 duże marchewki,
- ok. 4 łyżki białego octu winnego,
- ok. 5 łyżek majonezu light lub pół na pół majonezu wymieszanego z jogurtem,
- sok z połowy cytryny,
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso mieszamy w dużej misce z pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na złoty kolor cebulką, opcjonalnie można dodać pokrojone i również przesmażone pieczarki. Kajzerkę moczymy w wodzie lub w mleku. Osobiście wolę moczyć bułkę w mleku chociaż niektórzy są temu zdecydowanie przeciwni. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz i dobrze odciśniętą bułkę. Całość dokładnie mieszamy, warto spróbować mięsa czy jest dostatecznie doprawione. W dużym garnku gotujemy wodę, wsypujemy sól lub vegetę i doprowadzamy do wrzenia. Z masy formujemy pulpety, obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy gaz i gotujemy ok 20minut.
Po ugotowaniu pulpetów, odlewamy szklankę wywaru i przelewamy do mniejszego garnuszka. Zagotowujemy wywar i dodajemy chrzan dokładnie go rozprowadzając. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, choć uważajmy bo wywar jest raczej słony. Zabielamy śmietaną i w razie potrzeby zaprawiamy mąką. Proponuję jednak zmniejszyć ilość wywaru, wtedy sos po dodaniu chrzanu i śmietany powinien mieć gęstą konsystencję. Jeśli użyjemy więc wywaru trzeba będzie sos zaprawić mąką.
Gotowym sosem polewamy pulpety.
Kapustę szatkujemy w miarę cienko, kroimy w drobną kostkę cebulę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, doprawiamy octem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Zostawiamy surówkę w lodówce na ok. pół godziny. Na końcu dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy.
Smacznego Poniedziałku Kochani !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńchciałabym zaprosić Ciebie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Fajnie by było jakby i Twoje przepisy znalazł się u nas i dotarły do jeszcze większego grona odbiorców.
Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych. Jeżeli miałabyś jakieś pytanie proszę pisać na info@znajdzprzepisy.pl
Życzę miłego dnia oraz zapraszam do nas :)
Pyszny domowy obiad. Uwielbiam takie pulpeciki.
OdpowiedzUsuńMasz błąd w liście składników. Sos chrzanowy, a nie czosnkowy :) A swoja drogą mam bardzo podobny przepis u siebie. Pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za zwrócenie uwagi:) Na pewno nie omieszkam podejrzeć Twój przepis, mój jest zaczerpnięty od mojego taty, który robi chyba najlepszy sos na świecie. Pozdrawiam
UsuńSurówka bomba, dzieki.
OdpowiedzUsuń