Moje Kulinarne Rozterki

sobota, 14 września 2013

Orientalne polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim


Jesień zapukała do naszych drzwi z wielkim rozmachem, krople deszczu uderzają rytmicznie o parapet. Kot leniwie przeciąga się na kanapie, gorąca herbata z cytryną i imbirem przyjemnie rozgrzewa, a książka nigdy tak nie wciąga jak w jesienne popołudnia. To najlepszy też czas, żeby zagościć na dłużej w kuchni, tym bardziej, że bogactwo nadchodzącej pory roku daje wielkie możliwości kulinarne.

Obiecałam Wam na Facebooku przepis na orientalne polędwiczki w cieście francuskim. Danie jak zwykle na moim blogu jest banalnie proste do przygotowania, a budzi wielkie poruszenie wśród gości.
Do tego warto podać mieszankę różnych sałat z lekkim dressingiem. Całość tworzy bardzo fajne połączenia smakowe i teksturalne.

Orientalne polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim podane z sałatą z dressingiem z oleju awokado

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- cebula cukrowa,
- 2 cukinie średniej wielkości,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- ciasto francuskie,
- zioła prowansalskie,
- jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta.

Marynata:
- kilka drobno posiekanych ząbków czosnku,
- papryczka chilli drobno posiekana i pozbawiona większości pestek,
- sok i skórka otarta z jednej limonki,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
- kilka nasion kolendry,
- 1/2 łyżeczki kozieradki,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- kawałek drobno posiekanego imbiru,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
-  łyżka brązowego cukru

Sałata z dressingiem z oleju awokado:
- mieszanka sałat z rukolą, roszponką i cykorią radicchio,
- olej z awokado,
- płaska łyżeczka miodu,
- łyżka białego octu balsamicznego,

- sól, pieprz cytrynowy do smaku.
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy marynatę, najlepiej wszystko rozetrzeć w moździerzu na jednolitą masę, a następnie wymieszać z olejem sezamowym oraz sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
2. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy polędwiczki, wcześniej nakłuwając je widelcem lub specjalnym siekaczem do mięsa. Mięso marynujemy przez ok. dwie godziny.
3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cukinię dokładnie myjemy i również kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiając je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
4. Polędwiczki obsmażamy na złoty rumiany kolor po 5 minut z każdej strony. Mięso zostawiamy na kilka minut aby odpoczęło. A następnie kroimy na większe kawałki.
5. Ciasto francuskie rozwijamy, farsz z mięsa i warzyw układamy na środku. Boki ciasta przekrawamy wzdłuż aż do środka farszu na mniej więcej centymetrowe paseczki. Następnie paseczki te nakładamy naprzemiennie na siebie tworząc coś na kształt warkocza.
6. Gotową paczuszkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2-3 łyżkami mleka. Na koniec posypujemy całość ziołami prowansalskimi.
7. Polędwiczki w cieście pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45minut.
8. Do słoika wlewamy 1/4 szklanki oleju z awokado, płaską łyżeczkę miodu, łyżkę białego octu balsamicznego oraz doprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym. Zakręcamy słoik i kilkakrotnie potrząsamy, tak aby składniki dressingu dobrze się ze sobą połączyły. Gotowym dressingiem polewamy sałatę tuż przed podaniem.








Smacznej nocy Kochani !!!!

Zapraszam już wkrótce na absolutnie fantastyczny sos grzybowy :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz