Moje Kulinarne Rozterki

sobota, 12 października 2013

Babka ziemniaczana podana z gulaszem z szynki i suszonych grzybów.


Wczorajszy wieczór był niezwykle owocny w nowe kulinarne doświadczenia. Moja miłość do sushi
 jeszcze bardziej przybrała na sile, teraz nie tylko uwielbiam jego smak, ale również sposób w jaki się je przygotowuje. Moja siostra sprawiła mi ogromną niespodziankę i zapisała mnie na kurs sushi. I właśnie wczoraj nauczyłam się przyrządzać sushi, oczywiście na poziomie podstawowym, do sushi mastera nieco mi jeszcze brakuje:). W każdym razie w następnym poście pochwalę się Wam zdjęciami efektów mojej nauki.

Wracamy do ostatniego wpisu na Facebooku, a konkretnie do obiecanego przepisu na babkę ziemniaczaną podaną z gulaszem z szynki wieprzowej i suszonych grzybów.
Już dawno chodziła za mną babka ziemniaczana, ale niestety brak piekarnika skutecznie ograniczał moje kulinarne możliwości. Od pewnego jednak czasu, dzięki dobrej duszyczce mogę bez ograniczeń eksperymentować w dzień i w nocy. W związku z powyższym nadszedł czas ziemniaczanej babki:).

Babka ziemniaczana podana z gulaszem z szynki i suszonych grzybów.

Składniki na babkę ziemniaczaną:
- 1,5kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak,
- pętko dobrej, chudej kiełbasy,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula cukrowa,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki cząbru,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu.

Składniki na gulasz z suszonymi grzybami:
- garść mieszanych suszonych grzybów,
- suszona włoszczyzna, bez pora,
- 0.5kg mięsa z szynki wieprzowej,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- 2 ziarenka owocu jałowca,
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego,
- ew. w razie potrzeby mąka do zagęszczenia sosu,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Można też ułatwić sobie pracę i użyć robota kuchennego.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kiedy się zeszkli dodajemy do ziemniaków.
3. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor, również dodajemy do startych ziemniaków.
4. Ziemniaki z cebulą i kiełbasą doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, słodką papryką, tymiankiem, rozmarynek oraz cząbrem.
5. Na koniec dodajemy dwa rozmącone jajka, 1/4szklanki śmietany, 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak oraz od 2 do 4 łyżek mąki. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę.
6. Dno tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy masę.
7. Babkę pieczemy przez ok. 40minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 60minut.
8. Mięsko kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na oleju rzepakowym aż mięso się ładnie zrumieni.
9. W garnku garść grzybów suszonych oraz kilka plasterków suszonej marchewki, pietruszki selera zalewamy gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie, jałowiec, ziarnisty pieprz oraz listki laurowe. Gotujemy na małym gazie ok. 30minut.
Warto taką suszoną włoszczyznę samodzielnie przygotować sobie w domu, np. za pomocą suszarki do grzybów i owoców. Przechowujemy w zakręcanych słoiczkach.
10. Kiedy grzyby nieco zmiękną, dodajemy przesmażone mięso. W razie potrzeby uzupełniamy gulasz wywarem warzywnym. Dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. godzinę.
11. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję i nie powinien wymagać zagęszczenia. Jeśli jednak dodacie zbyt dużo wody lub wywaru należy go zagęścić łyżką mąki.
12. Gulasz jest gotowy, gdy mięso i grzyby są miękkie.
13. Babkę ziemniaczaną podajemy z gulaszem oraz gotowaną zieloną fasolką.








Smacznej soboty Kochani !!!!

2 komentarze: