Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 7 października 2013

Placki z kabaczka z sosem kurkowym



To był wyjątkowo cudny weekend, słoneczny i ciepły, nawet udało się zakończyć sezon grillowy na dworze. Tata wybudował tego lata przepiękną altankę, aż miło było posiedzieć pewnie już ostatni raz na świeżym powietrzu, delektując się pysznym jedzeniem. Bardzo cenię sobie chwile spędzone z rodziną. Długie nocne rozmowy z mamą i wczesne śniadania z tatą, przy których z reguły jestem nieprzytomna:). Zdecydowanie wdałam się w mamę i należę do gatunku sów. Ten weekend był szczególny jeszcze z jednego powodu, ponieważ spędziłam go z siostrą. Na prawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio byłyśmy wspólnie na działce. Jedynym minusem tych dni był szalenie pędzący czas. Zresztą jak powszechnie wiadomo
wszystko co dobre szybko się kończy :).

Zwieńczeniem tego weekendu były rewelacyjne placki z kabaczka z sosem kurkowym. Zaskakujące chrupiącym wierzchem i miękkim orzeźwiającym nutą mięty środkiem. Do tego delikatny sos kurkowy z szalotkami. Gorąco polecam Wam ten przepis !!!

Placki z kabaczka z sosem kurkowym

Składniki na placki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- jeden dość duży kabaczek, ok. 750g,
- 2 jajka,
- 150g sera startego sera cheddar,
- 2 łyżki posiekanej mięty,
- pieprz cytrynowy, sól morska do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia placków.

Składniki na sos kurkowy:
- 250g kurek,
- 3 szalotki,
- ząbek czosnku,
- czubata łyżka masła,
- szklanka wywaru warzywnego,
- 50ml białego wina słodkiego,
- łyżka śmietany słodkiej 30%,
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Kabaczka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie usuwamy pestki.
2. Kabaczka oraz ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Miętę drobno siekamy i dodajemy do kabaczka i sera.
3. Wbijamy dwa jajka i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
5. Rozgrzewamy olej rzepakowy, kiedy tłuszcz jest wystarczająco gorący, nakładamy łyżką porcję ciasta, formując placuszki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
6. Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy z drobinek ziemi. Najlepiej do miski nalać wody, rozpuścić 2-3 łyżki soli, wrzucić kurki i zostawić je na kilka minut. Następnie opłukać i wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
7. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek.
8. Kiedy szalotki się zeszklą, dodajemy oczyszczone kurki. Parę minut podsmażamy, po czym dolewamy białego słodkiego wina.
9. Kiedy alkohol odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno posiekanymi świeżymi listkami tymianku.
10. Kiedy kurki będą miękkie, zdejmujemy rondelek z ognia. Na koniec dodajemy łyżkę słodkiej śmietanki.






Smacznego tygodnia Kochani !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz