Moje Kulinarne Rozterki

piątek, 1 listopada 2013

Faszerowane mięsem mielonym/serem gorgonzola pieczarki


Kochani,
dziś dzień zadumy, nostalgii, ale przede wszystkim dzień wspomnień. Chociaż o naszych zmarłych bliskich powinniśmy pamiętać na co dzień, a nie tylko w ten jeden wybrany dzień, to jednak kiedy wszyscy zbierają się na cmentarzach, przystrajają groby, zapalają świeczki, czuć dokoła unoszącą się atmosferę magii.
Jest to też okazja do rodzinnych spotkań, wspólne odwiedzanie grobów zmarłych, a następnie chwile spędzone przy świątecznym obiedzie.
W takich dniach zawsze szykuję coś specjalnego dla moich bliskich. Tym razem podałam pieczoną w pomarańczach i majeranku kaczkę podaną z kluseczkami mascarpone, modrą kapustą i pieczonymi z żurawiną jabłuszkami. Na deser proponuję proste ucierane ciasto z truskawkami.
Przepisy znajdziecie już w ten weekend na blogu, tymczasem poniżej zamieszczam przepis na obiecane faszerowane pieczarki.

Faszerowane mięsem mielonym/serem gorgonzola pieczarki

Składniki:
- kilka dużych pieczarek,
- 500g mięsa mielonego,
- ser gorgonzola,
- cebula,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala,
- pół łyżeczki chilli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka indyjskiego curry,
- łyżeczka tymianku.

Składniki na powidła śliwkowe:
- 1kg słodkich śliwek,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy,
- 2 łyżki cynamonu,
- ziarenka z jednej laski waniliii,
- pół szklanki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, odcinamy ogonki i w razie potrzeby poszerzamy dziurkę w kapeluszach.
2. Ogonki drobniutko siekamy i podsmażamy na patelni razem z posiekaną w drobną kostkę cebulą. Kiedy pieczarki i cebulka się przyrumienią dodajemy posiekany czosnek. Całość dodajemy do mięsa mielonego.
3. Mięso doprawiamy wszystkimi przyprawami, całość dokładnie wyrabiamy.
4. Kapelusze wypełniamy przygotowanym mięsem, na wierzchu układamy po kawałku sera gorgonzola. Jeśli zabraknie nam farszu, kapelusze można wypełnić samym serem gorgonzola, są równie pyszne.
5. Pieczarki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40minut.
6. Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
7. Śliwki smażymy najlepiej w garnku o grubszym dnie, tak żeby nie przywierały zbyt szybko. Niemniej trzeba poświęcić im nieco uwagi i dość często mieszać.
8. Całość gotujemy pod przykryciem ok. godziny, pamiętając o częstym mieszaniu. Kiedy śliwki puszczą już nieco soku dodajemy ziarenka wanilii, cynamon, skórkę oraz sok z pomarańczy.
9. W tym czasie śliwki powinny całkowicie się rozpaść. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, aby nadmiar płynu odparował.
10. Pieczarki podajemy na mieszance sałat, udekorowane łyżeczką powideł śliwkowych, które genialnie łączą się zarówno z serem gorgonzola, jak i mięsem doprawionym kuminem i przyprawą garam masala.






Smacznego Dnia Kochani !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz