Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 25 listopada 2013

Kapuśniak - idealny na jesiennie dni


Dziś obudziły mnie promyki słońca wkradające się przez zasłonięte zasłony, aż mi się wierzyć nie chciało, niemal wiosenny piękny dzień. Cudownie rozpoczął się nam ten poniedziałek, oby tak dalej, a jeszcze nie tak dawno temu zapowiadali na dziś pierwsze opady śniegu:). Ach te prognozy pogody :).
Chociaż może nie warto mówić hop, dzień w końcu się jeszcze nie skończył.
W każdym razie pędzącego czasu nie da się zatrzymać, więc już dziś proponuję Wam pyszny polski kapuśniaczek idealny na jesienne dni. Rozgrzewa, jest niesamowicie sycący a do tego wszystkiego przepyszny. Czego chcieć więcej :)

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach z kurczaka

Składniki:
- 750g kiszonej kapusty z marchewką,
- 2 cebule,
- 8 wędzonych skrzydełek z kurczaka,
- pętko dobrej chudej kiełbasy podwędzanej,
- 500g wędzonego boczku ze skórą,
- 300g ziemniaków,
- włoszczyzna,
- 2-3 listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- czubata łyżka kminku,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i obieramy za pomocą obieraczki. Marchewkę i pietruszkę możemy od razu pokroić na plasterki. Warzywa (marchewki, pietruszki, kawałek selera i pora) zalewamy zimną wodą, dodajemy wędzone skrzydełka, skórę odciętą od boczku oraz przyprawy (ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty oraz listki laurowe).
2. Gotujemy wywar na małym gazie pod przykrywką przez ok. 1,5 godziny.
3. W tym czasie cebulę kroimy w dość cienkie piórka, podsmażamy na łyżce masła.
4. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli.
5. Wywar odcedzamy, przekładamy do niego pietruszkę i marchewkę wcześniej ugotowaną w wywarze, poszatkowaną kapustę, podsmażoną cebulę z kiełbasą i boczkiem.
6. Następnie skrzydełka obieramy z kości i skóry, a mięso dodajemy do zupy.
7. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie.
8. Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem oraz czubatą łyżką kminku.
9. Zupę gotujemy jeszcze na najmniejszym gazie przez kilka minut.











1 komentarz: