Moje Kulinarne Rozterki

sobota, 14 grudnia 2013

Owsianka z bananem, suszoną żurawiną, mieszanką orzechów i musem z mango


Kochani,
święta już co raz bliżej, jeszcze tyko 10 dni i wszyscy zasiądziemy do wigilijnych stołów. Święta to ciężki czas jeśli ktoś jest na diecie, jednak nie warto odmawiać sobie tak całkowicie wszystkiego i psuć sobie dobry nastrój, zaglądając innym w talerze i złorzeczyć pod nosem. Jak zatem poradzić sobie z dietą podczas świąt?
- przede wszystkim zachować 5 posiłków o stałych naszych godzinach jedzenia,
- nie przejadać się, nie zwiększać znacząco posiłków, nie podjadać między posiłkami,
- nie zapominać o aktywności fizycznej,
- unikać słodkich ciast, zastąpić je np. lekkim ciastem marchewkowym na bazie miodu,
- do sałatki jarzynowej czy jajek dodać łyżeczkę majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym lub greckim,
- unikać tłustych wędlin, kiełbas i pasztetów, zastąpić je pieczonym mięsem, np. schabem czy kurczakiem,
- jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs, w ten sposób na prawdę szybciej się najadamy,
- unikać napojów gazowanych, słodkich alkoholi, za to nie zapominać o piciu wody, minimum 2l dziennie,
- i najważniejszy punkt: nie ważmy się przez te parę dni, a także przez kilka dni po świętach, przez ten czas zintensyfikujmy nieco nasze ćwiczenia, a myślę, że te trzy dni nie wpłyną znacząco na nasze sylwetki.

Przynajmniej ja mam tak zamiar zrobić, trzymać się wytyczonych reguł i nie tracić dobrego, świątecznego nastroju.

Dziś kochani rozpoczynam cykl śniadaniowych owsianek, w których absolutnie się zakochałam i już nie wyobrażam sobie innego śniadania. Owsianka z owocami i orzechami dostarcza nam energii na jeszcze wiele godzin po śniadaniu. Przez ok. 4 godziny na pewno nie odczujemy głodu.

Pierwsza moja propozycja to owsianka z bananem, suszoną żurawiną, mieszanką orzechów laskowych, włoskich i migdałów oraz musem z mango.

Składniki:
- ok. 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki mleka 2% lub chudszego,
- 1/2 szklanki wody,
- banan,
- mango,
- kilka suszonych żurawin,
- mała garstka orzechów, laskowych, włoskich, migdałów, pekan
- ew. łyżeczka ksylitolu, ale dzięki bananowi owsianka jest naturalnie słodka

Przygotowanie:
1. Do garnuszka wlewamy mleko i wodę, a następnie wsypujemy płatki. Zagotowujemy cały czas mieszając.
2. Do gotującej się owsianki wkrawamy banana.
3. Kiedy owsianka zaczyna gęstnieć zdejmujemy ją z gazu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
4. Przez ten czas, orzechy prażymy przez parę minut na suchej patelni teflonowej.
5. Mango kroimy w kostkę i miksujemy na gładki mus.
6. Owsiankę przekładamy do miseczki, polewamy musem z mango, posypujemy podprażonymi orzechami i suszoną żurawiną.

Proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie, a jakie pyszne i zdrowe :) !!!




Smacznej Niedzieli Kochani !!! :)

4 komentarze:

  1. pyszności :) lubię takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że dopiero teraz odkrywam fantastyczne właściwości o odżywcze i smakowe owsianki. Tym bardziej, że dzięki swojej uniwersalności pozostawia szerokie pole dla dodatków, dzięki czemu długo się nie nudzi :)

      Usuń