Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 1 grudnia 2013

Zapiekane puree ziemniaczane


Kochani,
jak ten czas leci, dopiero co rozpoczynałam nowy rok 2013, nowe nadzieje, nowe postanowienia, nowe plany, a tu nie wiedzieć kiedy ten rok zaraz się kończy. Muszę przyznać, że nie był to łatwy rok, na pewno nie znajdzie się w mojej trójce najlepszych lat:). Jednak w tym całym chaosie wydarzyło się kilka dobrych rzeczy, przede wszystkim ten blog, który w styczniu będzie obchodził swój pierwszy roczek, na pewno kilka wyróżnień i wygranych, które zdeterminowały mnie do dalszego działania w tym kierunku, aż w końcu na pewno chęć dzielenia się swoją pasją z jak największą liczbą osób. Kilka ostatnich miesięcy obfitowało w natłok pracy, całkowity brak czasu i energii do publikowania postów, ale nie tylko, ograniczył się też znacznie mój czas na gotowanie, nad czym niesamowicie ubolewam, aczkolwiek staram się wykorzystywać każdą wolną chwilę, żeby poeksperymentować w kuchni.
Dzisiejszy przepis jest inspirowany ziemniaczanymi bezikami autorstwa blog szóste niebo. Przepis został dołączony do mojej akcji na durszlaku Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków i z tego co pamiętam został przeze mnie nagrodzony. Dlaczego tak bardzo mi się spodobał? Przede wszystkim dlatego, że są ciekawą alternatywą dla zwykłego puree, a poza tym fantastycznie komponują się jako oryginalny dodatek do drugiego dania, zupy krem lub sałatki.

Zapiekane puree ziemniaczane

Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- jajko,
- cebula,
- 30-40dag masła,
- 3-4 ząbki czosnku,
- ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- czubata łyżka tartego parmezanu,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka suszonego koperku,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Ugotowane i nieco przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub porządnie ugniatamy tłuczkiem, można też użyć później blendera, jeśli za pomocą tłuczka nie uda nam się uzyskać gładkiej masy.
3. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i przesmażamy na łyżce oleju rzepakowego aż do zrumienienia cebuli. Przestudzone dodajemy do ziemniaków.
4. Następnie wbijamy do ziemniaków jedno jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej, całość wyrabiamy na gładką masę.
5. Przygotowaną masę doprawiamy tymiankiem, koperkiem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolne kształty na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
6. Puree zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190stopni z termoobiegiem aż do uzyskania ładnego złotego koloru (ok. 15-20minut).





Smacznej Niedzieli Kochani !!!

 

1 komentarz:

  1. Wyglądają jak małe cudowne ciasteczka:))Taki przepis powinien wziąć udział w jakimś kulinarnym konkursie,bo jest super

    OdpowiedzUsuń