Moje Kulinarne Rozterki

czwartek, 9 stycznia 2014

Roladki z bakłażana faszerowane serem białym


Kochani,
przedstawiam dziś kolejne rewelacyjne danie, którym możemy się zajadać bez wyrzutów sumienia. Główną rolę będzie dziś odgrywał bakłażan, zwany również gruszką miłości. Jak pewnie wielu z Was wie, bakłażan należy do afrodyzjaków, a jego właściwości zdrowotne są naprawdę zdumiewające. Warto włączyć go do naszej diety, niestety mam wrażenie, że wciąż rzadko gości na naszych stołach. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja zachęci Was do skosztowania tego cudownego owocu. Tak.....nie pomyliłam się, z botanicznego punktu widzenia, bakłażan jest ....jagodą :), natomiast z punktu widzenia osoby gotującej potraktuję go jednak jak warzywo:)

Na początek garść informacji, w końcu dobrze wiedzieć z czym mamy do czynienia na talerzu :).

Ogromną zaletą bakłażana, zwłaszcza dla osób odchudzających się, jest jego niskokaloryczność. Powód jest bardzo prosty, bakłażan w 90% składa się z wody, zatem w 100g tego warzywa znajduje się zaledwie nieco ponad 20kcal. Mało tego w 100g znajdziemy również dwa razy więcej błonnika niż w niektórych owocach, np. w jabłku. Ale uwaga - jest niestety ciężkostrawny!
Ponadto ma właściwości detoksykacyjne oraz poprawia znacząco przemianę materii. Z bakłażanem powinny zaprzyjaźnić się też osoby mające problem z cholesterolem. Wysoka zawartość błonnika zatrzymuje w wątrobie proces biosyntezy cholesterolu, jednocześnie go obniżając. Dzięki czemu zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dlatego jak mamy ochotę na kawałek tłustej karkóweczki, zaserwujmy do niej bakłażana:). Zawiera antyoksydanty, które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, podnoszą ogólną odporność naszego organizmu oraz neutralizują niekorzystne dla nas działanie wolnych rodników.

Roladki z bakłażana faszerowane serem białym

Składniki:
- duży bakłażan,
- 300g sera białego chudego,
- 1/2 papryczki chilli bez pestek,
- duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze,
- 1/2 małej czerwonej cebuli,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- kilka listków bazylii,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa czosnkowa.

Przygotowanie:
1. Odkrawamy zielone liście, kroimy bakłażana w niezbyt grube podłużne plastry, a następnie wkładamy na kilka minut do osolonej wody. Jest to mój sprawdzony sposób na pozbycie się goryczki.
2. Każdy plaster z osobna osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy za pomocą pędzelka oliwą czosnkową, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
3. Ustawiamy piekarnik na funkcję grilla. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy plastry bakłażana i grillujemy w 180 stopniach na najwyższym poziomie aż bakłażan nabierze ładnego złocistego koloru.
4. Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku, oczyszczoną z pestek posiekaną papryczkę chilli, drobno posiekane cebulę oraz szczypiorek. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.
5. Porcję farszu układamy na samej górze plastra bakłażana, dodajemy listek bazylii i zwijamy w zgrabną roladkę.

Roladki można traktować jako samodzielne danie, z kromką pieczywa tworzą pełnowartościowy posiłek, jako starter przed głównym daniem, jako dodatek do ryby czy mięsa, a także jako przekąskę dla gości na imprezach. Jednym słowem danie absolutnie uniwersalne.
Inne pomysły na farsze już wkrótce na blogu !!! :)







Smacznego piątku Kochani !!!

1 komentarz:

  1. Zrobiłam według Twojego przepisu.TO jest pyszne:))))) Ddzięki i czekam na następne "smakowitości"

    OdpowiedzUsuń