Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 26 stycznia 2014

Krem z czosnku podany z grzankami i prażonymi fistaszkami


Kochani,
za oknem rozszalała się prawdziwa zima, rączki marzną, nosek marznie, stópki marzną ....brrrr.
W takie dni najlepiej zjeść coś rozgrzeje całe nasze ciało i pozostawi jeszcze na długo przyjemne wewnętrzne ciepełko.
Dziś zajmiemy się czymś co oprócz właściwości rozgrzewających ma dla nas również cudownie zdrowotny wpływ. Jeśli jeszcze nie wiedzieliście o jego licznych zaletach, dziś będziecie mieli okazję docenić w Waszej kuchni CZOSNEK.
Otóż czosnek jest leczniczym ziołem, którego działanie niekiedy może dorównać drogim lekom z apteki. Nasze babcie doceniały jego właściwości, używając go w leczeniu gruźlicy, nadciśnieniu krwi oraz przy rozmaitych przeziębieniach.
W swoim składzie czosnek zawiera ponad 100 chemicznie czynnych związków. Czosnek ma specyficzny, ostry, bardzo intensywny zapach zapach i smak. Powodem tego jest spora zawartość olejku lotnego, którego głównym składnikiem jest alliina i  różne enzymy. Po roztarciu lub zmiażdżeniu czosnku enzymy w nim zawarte rozkładają alliinę w bakteriobójczą alliicynę. Siarkowe związki lotne także pomagają leczyć infekcje układu oddechowego. Dlatego czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, chroniącym nas przed atakiem bakterii. Trzeba jednak pamiętać, że jego działanie jest najsilniejsze i najskuteczniejsze, kiedy jemy czosnek surowy. Ma znakomite właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Czosnek zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Regularne jego jedzenie może powstrzymać zrastanie naczyń, a nawet odwrócić ten proces, pomagając je udrożnić. Zapobiega chorobom serca w tym miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Badania wykazały również właściwości antyrakowe. Czosnek neutralizuje wolne rodniki, chroni organizm przed ich atakiem. Radykalnie zapobiega próchnicy zębów. Jest też skutecznym lekiem na rwę kulszową szczególnie w postaci mleka czosnkowego.
Czosnek stosowany jest też zewnętrznie przy odczynach ropnych i zapalnych stanach skóry. Nie sposób wymienić wszystkich jego wspaniałych właściwości, jedno jest pewne jadany regularnie działa zbawiennie dla całego naszego organizmu.
Większość jednak z nas unika jedzenia go na surowo z powodu niezbyt przyjemnego zapachu, który pozostaje w naszych ustach jeszcze długo po jego spożyciu. Jest jednak na to sposób, bardzo pomaga żucie liści natki pietruszki, przypuszcza się, że zawarty w niej chlorofil neutralizuje zapach czosnku.Zbawienne mogą okazać się również mleko, kefir lub jogurt naturalny.

Dziś przedstawiam Wam przepis na zupę krem z czosnku. Jest naprawdę wyśmienity, a jego smak jest dość delikatny, mimo użycia znacznej ilości czosnku w przepisie.

Krem z czosnku podany z grzankami i prażonymi fistaszkami

Składniki:
- 5 główek czosnku polskiego,
- duża biała cebula,
- 1,5l warzywnego mocnego wywaru,
- 3 duże ziemniaki,
- 2 łyżki oliwy aromatyzowanej tymiankiem,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- pół szklanki gęstego jogurtu greckiego,
- sól, pieprz do smaku,
- garść fistaszków niesolonych,
- dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa,
- pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:
1. Odcinamy wierzch z trzech główek czosnku, układamy na folii aluminiowej, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, układamy gałązkę świeżego rozmarynu. Zawijamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 60-70minut.
2. W garnku z grubszym dnem na oliwie aromatyzowanej tymiankiem podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz posiekane ząbki czosnku z całej główki. Kiedy się zeszklą dodajemy wyciśnięty czosnek z upieczonych główek. Podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wszystko zalewamy warzywnym bulionem.
3. Gotujemy na małym gazie ok. 20minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz listki z kilku gałązek tymianku.
4. Gotujemy kolejne 20-25minut. Zabielamy połową szklanki jogurtu greckiego oraz doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku z jednej główki.
5. Kromki chleba smarujemy za pomocą pędzelka oliwą aromatyzowaną tymiankiem i podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez ok 7 minut.
6. Orzeszki obieramy z łupinek i na suchej patelni podprażamy, aż zrobią się lekko złociste.
7. Gotową zupę dokładnie miksujemy na gładki krem.
8. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem, grzankami i podprażonymi fistaszkami.


 

Smacznych Snów Moi Drodzy :)


Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule (ząbki) są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.0jhGwfiu.dpuf
Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule (ząbki) są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.0jhGwfiu.dpuf
Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule (ząbki) są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.0jhGwfiu.dpuf
Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule (ząbki) są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.0jhGwfiu.dpuf
Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule (ząbki) są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.0jhGwfiu.dpuf
Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule (ząbki) są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.0jhGwfiu.dpuf
używany jest on w leczeniu grzybicy stóp, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu o rozmaitym podłożu. I jak głosi plotka, działa nawet jako afrodyzjak. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.ZcnPPS9m.
jest leczniczym ziołem godnym uwagi – a nawet w pewnych przypadkach, pod względem działania, może dorównać lekom na receptę. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.ZcnPPS9m.dpuf
jest leczniczym ziołem godnym uwagi – a nawet w pewnych przypadkach, pod względem działania, może dorównać lekom na receptę. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.ZcnPPS9m.dpuf
jest leczniczym ziołem godnym uwagi – a nawet w pewnych przypadkach, pod względem działania, może dorównać lekom na receptę. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.ZcnPPS9m.dpuf

5 komentarzy:

  1. uwielbiana przez nas zupka:). milej nocki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie,a dodatkowo jest "zdrowotnościowy",czyli warto o niego wzbogacić swój jadłospis

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo, to jest coś, nie ma nic lepszego od czosnku :)

    OdpowiedzUsuń