Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 28 września 2015

Domowe jagodzianki z serem


Jagodzianki to smak lata, dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jagodzianki to wspomnienia beztroski, zabawy i spontaniczności. Jagodzianki to smak pierwszych miłości, prawdziwych przyjaźni i matczynej troski. Jagodzianki to chwila zapomnienia, powrót do przeszłości, aż w końcu wycinek mojej własnej historii. 

Domowe jagodzianki z serem

Składniki:
- 600g mąki pszennej,
- 180g masła,
- 65g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru + łyżka do zaczynu

Składniki nadzienia:
- słoik jagód, ok. 500g
- 400g sera białego,
- łyżka masła,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. 3/4 szklanki mleka podgrzewamy. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące.
2. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżką cukru. Rozcieramy tak długo aż staną się płynne. Następnie dolewamy połowę porcji mleka oraz 3,4 czubate łyżki mąki. Wszystko mieszamy na gęstą jednolitą masę. Przykrywamy garnuszek czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20minut.
3. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy dołek, w który wbijamy jedno jajko i dwa żółtka. Delikatnie roztrzepujemy jajka widelcem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz cukier i szczyptę soli.
4. Masło początkowo siekamy za pomocą noża lub specjalnej siekaczki do ciasta. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając stopniowo zaczyn. Wyrabiamy ciasto szybko i energicznie. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się ładnie wyrabiać możemy dodać pozostałą porcję mleka.
5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
6. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser biały, najlepiej tłusty lub półtłusty, rozcieramy z łyżką masła, łyżką mąki ziemniaczanej, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy ser tak długo aż powstanie gładka, lśniąca i jednolita masa.
7. Umyte jagody posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
8. Piekarnik nagrzewamy do 40 stopni.
9. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcję i rozwałkowujemy na w miarę cienki placek. Na środku ciasta rozsmarowujemy czubatą łyżkę sera, a następnie nakładamy 1 lub 2 łyżki jagód. Formujemy z ciasta pierożek, dokładnie sklejamy, a nadmiar ciasta zawijamy pod spód. Tak przygotowaną bułeczkę możemy jeszcze w dłoniach ładnie uformować.
10. Gotowe jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na kilka minut.
11. Wyjmujemy jagodzianki, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, grzanie góra-dół.
12. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
13. Pieczemy przez ok. 20-25 minut na pięknie złoty kolor.

Smacznego !!!






15 komentarzy: