Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 28 września 2015

Kotleciki mielone z suszonymi pomidorami, mozzarellą i sumakiem


Nie ma chyba nikogo kto choć raz w życiu nie jadł kotletów mielonych. To część naszego kulinarnego dziedzictwa. Nie byłabym jednak sobą gdybym do klasyki nie starała się dodać małego akcentu mojego osobistego szaleństwa :).
Kotleciki, które przygotowałam znikały w zastraszającym tempie, były wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno "pożarte" z kawałkiem chleba.

Kotleciki mielone z suszonymi pomidorami, mozzarellą i sumakiem podane z ziołowym puree ziemniaczanym oraz sosem z ogórka i mięty.

Składniki na kotleciki:
- 500g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej,
- 3/4 szklanki drobno pokrojonych suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- kulka mozzarelli,
- 3/4 łyżeczki sumaku,
- jajko,
- namoczona kromka chałki,
- przyprawa typu vegeta,
- świeżo mielony pieprz,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.

Składniki na ziołowe puree ziemniaczane:
- 0,5kg ziemniaków,
- spora łyżka masła,
- podsmażona na złoty kolor duża cebula,
- koperek,
- szczypior,
- sól, pieprz.

Składniki na sos:
- jogurt grecki,
- kilka listków posiekanych listków mięty,
- świeży zielony ogórek,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. W dużej misce wyrabiamy mięso mielone razem z jajkiem i namoczoną w mleku lub w wodzie chałką. Następnie dodajemy vegetę, świeżo mielony pieprz oraz sumak. Ponownie dokładnie wyrabiamy.
2. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Pokrojone pomidory i przeciśnięty czosnek dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy przez parę minut.
4. Formujemy okrągłe kotleciki, które delikatnie rozpłaszczamy. Na środku układamy kawałek mozzarelli i ponownie formujemy niezbyt dużą kulkę.
5. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania rumianego koloru.
6. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie zdejmujemy łupinki i ugniatamy z łyżką masła, przesmażoną na złoty kolor cebulką oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
7. Jogurt grecki mieszamy ze startym na tarce o grubych oczkach świeżym zielonym ogórkiem oraz bardzo drobno posiekanymi listkami mięty. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego !!!



5 komentarzy:

  1. wygląda na prawdę super :) może czas wypróbować coś takiego w domu

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne! zamiast bulki dalam len mielony i otreby owsiane, do tego mielone z indyka, palce lizac!! dziekuje za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  3. تختلف انواع الحشرات وعليه تختلف طرق مكافحتها لذلك وفرنا كل السبل لمكافحة الحشرات والقضاء عليها فوفرنا بمدينة الخرج وفي مجال القضاء علي الحشرات بمختلف انواعها بالخرج وفرنا
    شركة مكافحة حشرات بالرياض
    شركة مكافحة الحمام بالرياض
    اما ما يخص مدينتي الخرج وجدة
    لاكن كن علي يقين بانك سوف يرتاح بال نهائيا من تلك الحشرات بعد تعاملك معنا

    OdpowiedzUsuń