Moje Kulinarne Rozterki

wtorek, 29 września 2015

Polędwiczki w sosie śliwkowym podane z dyniowym puree i pieczoną brukselką



Po bardzo długiej przerwie powracam do Was z nową energią i z nowymi pomysłami.
Sezon na dynię kwitnie w pełni, więc zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni. Na początek dyniowe puree. Świetnie komponuje się w daniach mięsnych, ale także jest genialną bazą do innych potraw, takich jak zupa krem, kopytka czy sernik.
Dzisiejsze danie proponuję na niedzielny obiad lub na romantyczną kolację, którą chcielibyście podbić serce partnera :). Zatem GOTUJEMY !!!

Polędwiczki w sosie śliwkowym podane z dyniowym puree i pieczoną brukselką

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- oliwa z oliwek,
- łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki ziaren gorczycy,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- 2-3 ziarenka owocu jałowca,
- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- pół łyżeczki suszonego cząbru,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 2 listki laurowe,
- kilka listków świeżej szałwii,
- sól morska.

Przygotowanie marynaty i polędwiczki:
1. Czosnek wraz z płaską łyżeczką soli rozcieramy w moździerzu. Dodajemy ziarna kolendry, gorczycy, jałowca, ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Wszystko starannie rozcieramy.
2. Dodajemy resztę przypraw, miód oraz kilka łyżek oliwy. Wszystkie ze sobą łączymy tak aby powstała gładka marynata.
3. Mięso delikatnie nacinamy w kilku miejscach i dokładnie nacieramy marynatą. Następnie na wierzch układamy listki laurowe i listki szałwii.
4. Mięso powinno marynować się przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
5. Polędwiczkę obsmażamy na oliwie z obu stron tak aby ładnie się zrumieniła, następnie zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach w temperaturze 180 stopni przez ok. 35minut.
6. Po upieczeniu polędwiczkę odkładamy na parę minut aby mięso odpoczęło.

Składniki na sos śliwkowy:
- 100g suszonych śliwek,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sosu:
1. Na patelni na której obsmażaliśmy polędwiczki wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy drobno posiekane szalotki. Kiedy szalotki lekko się zeszklą dodajemy pokrojone suszone śliwki.
2. Wszystko zalewamy połową szklanki wody, gotujemy na małym ogniu aż śliwki niemal całkowicie się rozpadną.
3. Dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Miksujemy blenderem na gładki sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła.

Składniki na puree dyniowe:
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- sól morska,
- gałka muszkatołowa,
- łyżka masła,
- biały pieprz.

Przygotowanie puree:
1. Dynię gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Następnie dokładnie odsączamy dynię i przekładamy na sito, aby nadmiar wody mógł odciec.
3. Dynię miksujemy na gładkie puree, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i białym pieprzem.
4. Na koniec dodajemy łyżkę masła.

Składniki na pieczoną brukselkę:
- 300g brukselki,
- papryczka chilli,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- łyżka masła,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- gałka muszkatołowa.

Przygotowanie brukselki:
1. Brukselkę myjemy i zdejmujemy wierzchnie liście. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 minut.
2. Następnie przekrawamy kapustki na pół i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz pozbawioną pestek, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.
4. Oliwą z podsmażonym czosnkiem i chilli polewamy brukselkę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy kawałki masła.
5. Brukselkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30minut.



Smacznego ! :)




Sposób na dynię 2015

1 komentarz: