Moje Kulinarne Rozterki

piątek, 30 sierpnia 2013

Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i świeżym tymiankiem


Kochani,
dziś przyjechała do mnie prawdziwie wiejska wyżerka. Postanowiłam zatem wykorzystać wszystkie te frykasy i zaserwować pyszną sałatkę ziemniaczaną z ogórkami kwaszonymi przez moją mamę, a do tego prawdziwa pyszna czosnkowa kiełbasa i kaszanka, którą śmiało ze smakiem można wcinać na zimno.
Od kilku lat kupujemy kiełbasę i kaszankę od lokalnej gospodyni, która własnoręcznie je przygotowuje i sprzedaje naprawdę w bardzo rozsądnej cenie. Smak jej wyrobów jest absolutnie niepowtarzalny.
Do tego ogórki kwaszone przez moją mamę. Wiele osób, próbując zastanawia się co takiego mama dodaje do ich kiszenia, ponieważ smak jest tak niezwykły, że właściwie nie można go w żaden sposób odtworzyć. Można w nich wyczuć wyraźny smak czosnku i chrzanu, ale także aromat nieco owocowy, dzięki liściom wiśni i czarnej porzeczki. Może w przyszłym roku dokładnie przyjrzę się tej recepturze i zdradzę Wam ją w tajemnicy na blogu:).

Tymczasem zapraszam na fenomenalną sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem i świeżym tymiankiem.

Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- duża cebula cukrowa,
- 6 większych kwaszonych ogórków,
- 3 duże ząbki czosnku,
- łyżka majonezu,
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- sól morska.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Cebulkę, czosnek i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
3. Ogórki kwaszone postarajcie się wybrać jak najlepszej jakości. Wiadomo, że te przygotowane przez nas samych będą najsmaczniejsze. Jednak jeśli nie mamy swoich, kupmy te sprzedawane na bazarze. Ogórki w tej sałatce są mocno wyczuwalne, w związku z czym jeśli będą niedobre popsują smak całej sałatki.
4. Gałązki świeżego tymianku siekamy jak najdrobniej.
5. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki.
6. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone ogórki, cebulkę oraz czosnek. Delikatnie mieszamy, uważając, żeby ziemniaki za bardzo się nie porozpadały.
7. Dodajemy posiekany tymianek, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
8. Majonez i jogurt dokładnie ze sobą mieszamy i łączymy z sałatka.
9. Podajemy z kiełbasą, kaszanką, świeżym pieczywem i oczywiście zimnym piwem :).





Smacznego weekendu Kochani !!!!


2 komentarze:

  1. Nie ma to jak swojskie jedzonko! Aż mi ślinka cieknie, jak patrzę na tę sałatkę, a jestem dopiero co po śniadaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zdecydowanie swojskie jedzonko to jest to co tygryski lubią najbardziej:). A sałatkę gorąco polecam, bo naprawdę jest rewelacyjna.

      Usuń