Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 1 września 2013

Ciasto jogurtowe z malinami, jeżynami i borówkami


Kochani,
nadszedł w końcu ten dzień, witam Was wszystkich niezwykle ciepło, witam Was setnym wpisem:). Wydawać by się mogło, że zaledwie wczoraj pisałam pierwszy wpis, rozpoczynający istnienie Moich Kulinarnych Rozterek, a tu proszę....setny wpis. Na tę okoliczność chciałabym Was ugościć jeszcze wspaniale letnim ciastem ucieranym z malinami, borówkami i jeżynami.
Co prawda ostatnio dodawałam przepis na ciasto ucierane, ale odkąd je upiekłam pierwszy raz, wszyscy w mojej rodzinie absolutnie się w nim zakochali i przynajmniej raz w tygodniu muszę takie ciasto upiec.
Do tej wersji ciasta użyłam jogurtu naturalnego. Ciasto jest bardzo wilgotne w środku, dzięki czemu w smaku jest delikatne.

Ciasto jogurtowe z malinami, jeżynami i borówkami

Składniki:
- 300g jogurtu naturalnego gęstego, ja użyłam dwóch małych kubeczków,
- ok. 1/2 szklanki drobnego cukru kryształ,
- łyżeczka wody różanej,
- 2 żółtka,
- 3 białka,
- 250g mąki pszennej tortowej,
- 150g masła,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- po jednej garstce malin, jeżyn i borówek.

Przygotowanie:
1. Masło kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu miksera ucieramy razem z drobnym cukrem na gładką, jednolitą masę.
2. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
3. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz łyżeczkę wody różanej.
4. Zmniejszamy moc miksera i na najmniejszych obrotach ucieramy, dodając stopniowo, małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem.
6. Blaszkę lub tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najlepiej użyć mniejszej formy, ale jeśli aktualnie mamy do dyspozycji tylko większą, absolutnie nic takiego się nie stanie. Ciasto po prostu będzie nieco niższe.
7. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy wierzch i układamy maliny, jeżyny i borówki.
8. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35-40minut.
9. Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.








Kochani życzę Wam niezwykle smacznego ostatniego dnia wakacji !!!







1 komentarz: