Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 3 listopada 2013

Quiche z chorizo i kolorowymi pomidorami


Kochani,
przyznaję się bez bicia, że tak mnie pochłonęła książka, iż mam nadzieję, że wybaczycie Ci mi dziś brak głębokiej refleksji, którą z reguły rozpoczynam swoje posty. W ramach rekompensaty - fantastyczny przepis na szybkie quiche, idealne do zajadania przy wciągającej książce :).

Quiche z chorizo i kolorowymi pomidorami

Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki (pszennej tortowej),
- 150 g schłodzonego masła Lurpak,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki zimnej wody.

Składniki nadzienia:
- 2 średniej wielkości pomidory zielone,
- 2 żółte pomidory jajo,
- 2 pomidory paprykowe,
- ok. 300g kiełbasy chorizo,
- cebula.

Składniki na masę jajeczną: 
- 5 jajek,
- 50 g tartego parmezanu,
- 200 ml śmietany 18%,
- świeżo mielona gałka muszkatołowa,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki płatków chilli,
- łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Za pomocą noża masło siekamy razem z mąką.
2. Kiedy masło zacznie się łączyć z mąką dodajemy jajko i sól. Wszystko szybkimi ruchami zagniatamy, dodając w razie potrzeby po łyżce wody.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
4. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy formę ciastem i nakłuwamy dość gęsto widelcem, przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą.
5. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni przez ok. 15-20minut.
6. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plastry chorizo, aby wytopić z niego nadmiar tłuszczu.
7. Na wytopiony tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
8. Jajka ze śmietaną i parmezanem dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz odrobiną, ok. pół łyżeczki, startej gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy do masy suszony tymianek, który uprzednio rozcieramy w dłoniach.
9. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory, podsmażone piórka cebuli oraz plasterki chorizo, na koniec wszystko zalewamy przygotowaną masą jajeczną.
10. Quiche zapiekamy przez ok. 30-40minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.






Smacznego Poniedziałku Kochani !!!

6 komentarzy:

  1. wygląda jak pizza, a to onzacza jedno - super apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie dziękuję za wszystkie komentarze i serdecznie polecam, bo quiche jest naprawdę pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pycha choćby dlatego, że zawiera chorizo, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń