Moje Kulinarne Rozterki
czwartek, 25 kwietnia 2013
Sadzone w bułach ...:)
Ostatnio z przyjaciółką postanowiłyśmy zaskoczyć naszych Panów i zrobić im fajną kolację z wszystkiego co lubią, czyli pszenna buła, jajka, parówki i mały zdrowy akcent od nas pomidory :).
Uważam, że przepis jest genialny w swojej prostocie, a do tego wygląda bardzo efektownie i myślę, że spokojnie nadaje się na eleganckie śniadanie.
Można go modyfikować na różne sposoby, podawać z innymi dodatkami, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy zaskakujący efekt.
Lubię gotować dla innych, to fajne uczucie, kiedy razem z przyjaciółmi cieszymy się swoim towarzystwem przy dobrym jedzeniu.
A ten przepis wszystkim bardzo smakował, czego dowodem były puste talerze:).
Zapraszam więc na pyszne sadzone w bułach :).
Składniki:
- dowolna ilość kajzerek,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 duże pomidory,
- 4 ząbki czosnku,
- 6-8 parówek dobrej jakości,
- ser cheddar,
- jajka, ilość uzależniona od ilości bułek,
- 100 g masła Lurpak,
- sól, pieprz,
- szczypior gruby.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ścinamy wierzch bułki i wydrążamy dokładnie środek. Okruszki warto zachować i rozsypać ptaszkom, na pewno będą nam wdzięczne:). Wnętrze bułki dokładnie smarujemy masłem. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiany kolor, następnie dodajemy parówki, również pokrojone w kostkę. Wszystko razem smażymy ok. 7 minut. Na końcu dodajemy poszatkowane pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i posypujemy szczypiorem. Przygotowanym farszem wypełniamy bułeczki. Na wierzch wbijamy jajko, dodajemy kilka cienkich plasterków sera cheddar i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy ok. 15 minut, ale warto bułeczek pilnować i zaglądać do nich często, inaczej jajko może nam się ściąć i efekt nie będzie już tak spektakularny:).
Smacznej Nocy :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super buła
OdpowiedzUsuńchyba już wiem, co zjem jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZawsze kusiło mnie to by takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń