Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 8 grudnia 2013

Indyjski garnek - czyli gęsta zupa z soczewicy z klopsikami


Kochani,
tak jak obiecałam tym przepisem otwieram nowy etap w rozwoju mojego bloga. Było tradycyjnie, po polsku, teraz zmierzam w stronę tajników kuchni propagującej zdrowe odżywianie. Swoje inspiracje czerpię głównie z porad innych mądrych duszyczek, które jak anioły stróże krążą nad moją głową, zmuszając do zastanowienia się, czy aby na pewno ten produkt jest rzeczywiście wartościowy. W tym miejscu podziękowania dla Edytki, Karolci, Marysi i Miry:). Jesteś dziewczyny cudowne :).
Cały czas jednak będę podkreślać, że jestem miłośniczką tradycyjnej kuchni, w związku z czym bacznie śledźcie moje poczynania w tej jakże tajemniczej dla mnie kuchni pozbawionej wszystkiego co jak dla mnie jest nośnikiem prawdziwego smaku:).

Indyjski garnek - czyli gęsta zupa z soczewicy z klopsikami

Składniki na zupę:
- szklanka czerwonej soczewicy,
- puszka kukurydzy,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- puszka krojonych pomidorów puszcze,
- 200ml przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz do smaku.

Składniki na klopsiki:
- 500g mięsa mielonego z indyka,
- mała cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kawałeczek (0.5cm) świeżego imbiru,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka garam masala,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- 2-3 łyżki zmielonych migdałów,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zrumieni dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy aż zapach przypraw stanie się wyraźnie wyczuwalny.
2. Następnie do garnka wlewamy bulion i wsypujemy soczewicę.
3. Podczas gdy soczewica się gotuje, zaczynamy przygotowywać klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane cebulę, czosnek i imbir. Dosypujemy po łyżeczce garam masali, kuminu, kurkumy, curry oraz pół łyżeczki płatków chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec formujemy z mięsa niewielkie kuleczki, które obtaczamy w zmielonych migdałach i tak przygotowane wrzucamy na gotujący się z soczewicą bulion.
4. Zupę przykrywamy i zostawiamy na małym gazie na ok. 30min.
5. Po tym czasie, soczewica powinna się nieco rozpaść, a klopsiki ugotować.
6. Do zupy dodajemy puszkę krojonych pomidorów, puszę kukurydzy oraz przecier pomidorowy. Możecie użyć domowego przecieru, ale ten z kartonika też się świetnie sprawdzi.
7. Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
8. Podajemy ze natką pietruszki lub kolendrą.





 Smacznej Niedzieli Kochani !!!


4 komentarze:

  1. Strasznie fajna zupa, jadłam soczewicową zupę, ale bez klopsików, w takiej wersji na pewno jest jeszcze lepsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, naprawdę polecam, rozgrzewająca, sycąca i bardzo zdrowa:). Czego chcieć więcej :). Pozdrawiam

      Usuń