Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 22 grudnia 2013

Owsianka z musem jabłkowym, cynamonem i kardamonem


Kochani,
na moim blogu mało świątecznie w tym roku, ale dzięki temu możecie znaleźć również inne propozycje dań, co bardzo się przydaje w okresie przedświątecznym, kiedy nie mamy czasu na nic, a jeść coś trzeba :).
Dziś druga odsłona owsianki, śniadania doskonałego, szybkiego i bardzo zdrowego.
Dzięki dobremu duszkowi dowiedziałam się, że jeśli mamy wybór, kupujmy płatki owsiane górskie, błyskawiczne mocno podnoszą nam indeks glikemiczny, a tego przecież nie chcemy:).
Starajmy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone i samodzielnie w domu komponować je w gotowe danie.
Do tej pory nieszczególnie zwracałam uwagę na etykiety, choć w telewizji na okrągło o tym trąbili. Ostatnio jednak, kiedy sięgam po jakiś produkt czytam dokładnie jego skład i moje zdziwienie rośnie każdego dnia. Oczywiście nie można dać się zwariować, bo zaraz by się okazało, że najlepiej żyć o liściu sałaty i to tej samodzielnie wyhodowanej w ogródku.
Jednak starajmy się unikać zup, dań i sosów w proszku,  kostek rosołowych, konserw mięsnych i pasztetów w puszkach. Ta lista oczywiście jest dużo dłuższa, ale wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych to mozolny proces, który wymaga czasu i zaangażowania.

Moją kolejną propozycją "owsiankowego" śniadania jest owsianka z musem jabłkowym, cynamonem i kardamonem.


Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 1/3 szklanki mleka 2%,
- 1kg słodkich deserowych jabłek,
- czubata łyżka cynamonu,
- płaska łyżeczka kardamonu,
- migdały.

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodę i odstawiamy na noc. Znacznie przyśpiesza to przygotowanie śniadania rano.
2. Rano owsiankę zalewamy mlekiem i gotujemy na małym gazie aż płatki zmiękną, pamiętając, iż owsianka łatwo się przypala, więc należy ją dość często mieszać. Można dodać więcej mleka/wody jeśli chcemy, aby owsianka była rzadsza. Ja uwielbiam gęstą, więc stosuję proporcję zawarte w wyżej podanej liście składników.
3. Mus jabłkowy, również przygotowujemy wcześniej, przekładamy do słoiczków, a następnie pasteryzujemy. Dzięki temu w każdej chwili możemy cieszyć się pysznym, gęstym i aromatycznym musem.
4. Wybieramy słodkie, deserowe jabłka, najlepiej zapytać o radę sprzedawcę. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
5. Jabłka podsmażamy w garnku o grubszym dniem, ewentualnie można dolać odrobinę wody, tylko tyle, aby przykryć dno garnka.
6. Jeśli wybierzecie słodkie jabłka absolutnie nie ma potrzeby dosładzania musu ani miodem, ani ksylitolem ani tym bardziej cukrem.
7. Jabłka od razu doprawiamy czubatą łyżką cynamonu i płaską łyżeczką kardamonu. Możemy również dodać ziarenka wanilii.
8. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. W tym czasie jabłka powinny się rozpaść, a otrzymany mus zgęstnieć.
9. Gorący mus przekładamy do wyparzonych, ciepłych słoików. Następnie pasteryzujemy przez kilka minut, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
10. Owsiankę podajemy z kilkoma łyżkami musu jabłkowego i posypaną podprażonymi migdałami.





Smacznej Niedzieli Kochani !!!

3 komentarze:

  1. Takie owsianki uwielbiam i mogłabym je jadać codziennnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ja jem owsiankę od 3tygodni codziennie, w przeróżnych wydaniach i mam nadzieję, że nigdy mi się nie znudzi:).
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Smaczne i zdrowe:))

    OdpowiedzUsuń