Moje Kulinarne Rozterki

czwartek, 5 grudnia 2013

Napoleonka z domowym budyniem


Kochani,
historia zatacza koło, zaczynałam pisać swojego bloga z dietetycznymi potrawami, i właśnie do nich chciałabym ponownie powrócić. Nie oznacza to, że na tym blogu nie pojawią się już żadne inne dania, absolutnie...wciąż mam męża, który innych dań jeść nie zamierza:). Ja jednak chciałabym nieco poeksperymentować i znowu spróbować odczarować stereotyp nudnej i niesmacznej kuchni dietetycznej. Już niebawem święta, więc będzie to wyjątkowo trudne wyzwanie :).

Zanim jednak pojawią się przepisy z eksperymentalnej kuchni zapraszam na przepyszną napoleonkę:)
Przepis zaczerpnęłam z bardzo fajnego bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji - serdecznie polecam!!!

Napoleonka z domowym budyniem

Składniki na ciasto:
- 500g mąki krupczatki,
- 200g masła,
- 200ml śmietany 18% (małe opakowanie).

Składniki na budyń:
- 3 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru, można dać więcej, jeśli lubicie słodkie,
- opakowanie cukru waniliowego,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- 4 duże jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
1. Z przesianej mąki, pokrojonego na małe kawałki bardzo zimnego masła i śmietany szybko zagniatamy ciasto. Na początku masło siekajmy nożem, a dopiero potem wyrabiajmy ciasto rękami.
2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200stopni.
4. Ciasto dzielimy na dwie połowy i rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy płat ciast na blaszkę i pieczemy przez ok. 25minut.
6. Upieczone płaty zostawiamy od ostygnięcia.
7. Dwie szklanki cukru zagotować w garnuszku z cukrem, cukrem waniliowym i ziarenkami wanilii.
8. Pozostałą część mleka zmiksować razem z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Przestrzegajcie podanych ilości mąki, ja miałam nieco za mało ziemniaczanej i budyń oczywiście zgęstniał, ale zanim stężał w lodówce, jednak za bardzo się rozlewał.
9. Zmiksowane jajka, mleko oraz mąki wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Cały czas dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił.
10. Jeśli jednak powstaną jakieś grudki możecie budyń zmiksować.
11. Ostudzony budyń przekładamy na blat ciasta, a następnie dociskamy go delikatnie drugim płatem. Tak przygotowaną napoleonkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
12. Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Uwaga !!! Krójcie delikatnie i bardzo ostrożnie, gdyż ciasto jest niezwykle kruche!






Smacznych snów Kochani !!!

1 komentarz: