Moje Kulinarne Rozterki

wtorek, 11 marca 2014

Kotlety rybne z dorsza podane z sosem porowym


Kochani,
wczoraj poznaliście przepis na naszą zjawiskową zupę rybną z pulpecikami ze szczupaka. Dziś również pozostaniemy w klimacie rybnym i na główne danie proponujemy kotlety rybne podane z sosem porowym.
Jest to kolejna wariacja na temat użycia ryby w formie, która może zachęcić nawet zagorzałych rybnych niejadków. Kotlety są chrupiące z wierzchu i niesamowicie delikatne w środku. Sos porowy nadaję tej potrawie wyraźnego charakteru i zdecydowanego smaku.
Tak jak i w poprzednim przepisie możemy użyć różnych gatunków ryb, świetnie ponownie sprawdzi się szczupak, ale dziś chciałyśmy zachęcić do wykorzystania filetów z dorsza.

Kotlety rybne z dorsza podane z sosem porowym

Składniki:
- 800g filetów z dorsza bez skóry,
- 1,5 czerstwej kajzerki,
- 2 średniej wielkości cebule,
- masło prawdziwe min. 82% tł.,
- 3 jajka surowe,
- 4 jajka ugotowane,
- pęczek posiekanego koperku,
- 2/3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smaku,
- mąka do obtoczenia kotletów.

Sos porowy:
- duży por,
- czubata łyżka masła,
- przyprawa typu vegeta,
- biały pieprz,
- pół szklanki słodkiej śmietany.

Przygotowanie:
1. Filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wyciągamy, jeśli zajdzie taka potrzeba większe ości, drobnymi nie należy się przejmować, gdyż zostaną zmielone w maszynce.
2. Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
3. Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie.
4. Rybę mielimy w maszynce do mielenia, następnie mielimy podsmażoną cebulę oraz ugotowane jajka, na koniec dodajemy pół suchej kajzerki, aby w maszynce nie zostało nic z wcześniej mielonych składników.
5. Do zmielonej ryby dodajemy surowe jajka, posiekane zioła, pół łyżeczki cukru oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Możemy również dosypać odrobinę przyprawy typu vegeta.
6. Wszystko dokładnie wyrabiamy, najlepiej przy użyciu ręki:).
7. Masa dzięki zmieleniu ugotowanych jajek powinna mieć odpowiednią do uformowania kotletów konsystencję. Jeśli jednak uznamy, że jest zbyt luźna dosypmy łyżkę lub dwie kaszy manny.
8. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowego i obtoczone w mące kotlety smażmy z obu stron na złoty kolor.
9. Na osobnej patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, podsmażamy pokrojonego pora, dolewamy odrobinę wody, doprawiamy vegetą i na małym ogniu dusimy pod przykryciem, aż por zmięknie.
10. Następnie doprawiamy do smaku białym pieprzem, dolewamy pół szklanki słodkiej 30% śmietanki. Całość miksujemy blenderem na gładki, aksamitny sos.

Smacznego popołudnia Kochani !!!!







1 komentarz: