Kochani,
dziś mam dla Was przepis na kolejne danie, którego uniwersalność pozwala na dostosowanie tego przepisu do planowanej przez nas okoliczności. Świetnie sprawdzi się jako główne danie uroczystego obiadu, ale również jako przystawka na świątecznym stole.
Dodatkami użytymi w tym przepisie można w dowolny sposób żonglować, ja użyłam szynki, ostrego żółtego sera i żurawiny. Inną ciekawą propozycją będzie farsz na bazie orzechów pistacjowych i żurawiny czy w wersji bardziej wytrawnej farsz pieczarkowo-czosnkowy lub nadzienie ze szpinaku i sera feta. Indyk jest na tyle wdzięcznym mięsem, że większość użytych dodatków doskonale będzie się z nim komponować.
Rolada z indyka z żurawiną podana z sosem śliwkowym
Składniki:
- 5 sznycli z indyka,
- kilka plastrów dobrej szynki wieprzowej z tłuszczykiem,
- kilka plastrów sera Gruyere, można również użyć sera tylżyckiego,
- ok. 80g suszonej żurawiny,
- mała cebula,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- masło klarowane,
- 2/3 łyżki domowych powideł śliwkowych,
- skórka i sok z jednej pomarańczy,
- sól, pieprz,
- łyżka musztardy,
- łyżka miodu,
- kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie:
1. Zamiast sznycli można oczywiście kupić całą pierś, rozciąć ją mniej więcej w połowie, nie dochodząc do końca, rozłożyć ją na dwie połączone ze sobą części i delikatnie rozbić.
Ja użyłam sznycli, aby nieco ułatwić sobie zadanie. Każdy sznycel rozbijamy dość cienko i układamy na tzw. zakładkę, to znaczy tak, aby początek jednego sznycla był nałożony na koniec poprzedniego.
2. Tak ułożone sznycle doprawiamy solą i pieprzem, układamy na nich plasterki szynki i sera, a następnie posypujemy żurawiną i listkami tymianku.
3. Roladę zwijamy dość ścisło, a następnie dokładnie nacieramy mieszaniną miodu, musztardy i czosnku, posypujemy z wierzchu solą, pieprzem i tymiankiem. Roladę zawijamy szczelnie w przezroczystą folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony. Następnie wkładamy ją do rękawa, polewamy wytworzonym na patelni sosem i pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40minut.
5. Po upieczeniu mięso odstawiamy na ok. 15 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy sos.
6. Na patelni na której smażyliśmy indyka rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy drobno pokrojoną małą cebulę, kiedy się zeszkli dolewamy cały płyn z pieczenia indyka. Dodajemy dwie łyżki powideł śliwkowych, skórkę otartą z jednej pomarańczy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
7. Sos gotujemy na średnim ogniu, aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
8. Roladki świetnie komponują się z kluseczkami francuskimi i lekką sałatką z cykorii. Możemy je również podać na zimno jako przystawkę na świątecznym stole.
Smacznej Niedzieli Kochani !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz