Moje Kulinarne Rozterki

piątek, 21 marca 2014

Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną i pistacjami podane z sosem wiśniowym


Kochani,
dziś zapraszam Was na prawdziwą fuzję smaków. W tym daniu widoczne są silne wpływy włoskie, ale też moje zamiłowanie do łączenia mięsa z owocami. Przyznam Wam się szczerze, że nie jestem miłośniczką polędwiczek wieprzowych, rzadko wybieram w swojej kuchni właśnie to mięso. Jednak postanowiłam przewalczyć swoją niechęć, zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Ku mojemu zaskoczeniu danie wyszło genialne, różnorodność połączonych ze sobą smaków w efekcie końcowym dało harmonijną, spójną całość.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną i pistacjami podane z sosem wiśniowym

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- garść suszonej żurawiny,
- garść obranych orzechów pistacjowych,
- kilka plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku,
- kilka gałązek tymianku,
- kilka ząbków czosnku,
- mała cebula,
- masło klarowane,
- łyżka wiśniowej konfitury.

Przygotowanie:
1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. W polędwiczce za pomocą ostrego noża robimy wgłębienie po całej długości mięsa.
3. Za pomocą drewnianej łyżki poszerzamy wgłębienie i faszerujemy mięso żurawiną i pistacjami.
4. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
5. Polędwiczkę owijamy plastrami boczku i odstawiamy do lodówki na ok. dwie godziny.
6. Na patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę klarowanego masła i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony aż boczek zrobi się rumiany.
7. Obsmażoną polędwiczkę przekładamy do rękawa, dodajemy kilka gałązek tymianku i rozgniecione ząbki czosnku, polędwiczkę polewamy tłuszczem, który wytopił się podczas jej obsmażania.
8. Polędwiczkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
9. Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut.
10. Na patelni, na której smażyła się polędwiczka podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, następnie dolewamy sos, który utworzył się w rękawie po pieczeniu mięsa.
11. Doprowadzamy sos do wrzenia i dodajemy łyżkę wiśniowej konfitury. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos stawiamy na najmniejszy gaz i przez kilka minut gotujemy, aż zgęstnieje.
12. Polędwiczki doskonale smakują z tortellini z nadzieniem dyniowym i pietruszkowym pesto.

Smacznego piąteczku Kochani !!! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz