Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 10 marca 2014

Zupa rybna na bazie papryki i pora z pulpetami ze szczupaka



Moi drodzy,
ze względu na to, że na naszych talerzach zwykle w roli głównej występuje mięso, a dietetycy biją na alarm by ryby w diecie pojawiały się min 2 razy w tygodniu -> proponujemy Wam dzisiaj świetną alternatywę do tradycyjnie przyrządzonej  ryby. Nie jest to danie szybkie ale wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu i smaczne:) Dodatkową zaletą zupy jest fakt, iż bardzo trudno doszukać się w niej smaku ryby (co jest szczególnie ważne dla osób które za rybami nie przepadają)

Zupa rybna na bazie papryki i pora z pulpetami ze szczupaka

Zupa
składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- duży por,
- ryba do wywaru w całości (u mnie karp),
- 0,75 l przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
- śmietana 18% mała,
- 1,5 l wody,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, 
- pieprz, 
- carry
- papryka chilli zmielona

Pulpety
składniki:
- 0,70 kg filetu ze szczupaka (dorsz lub inna biała ryba), 
- 3 jaja
- 2 suche kajzerki,
- 2 średnie cebule,
- kasza manna 3-4 łyżki,
- masło,
- gałka muszkatołowa,
- płaska łyżeczka cukru,
- sól, pieprz, ew. Vegeta do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 
W garnku podsmażamy na oliwie posiekany czosnek. 
Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i pora, czekamy aż się lekko zarumienią. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną na kawałki rybę. Gotujemy 10min. Wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 min. W tym czasie robimy pulpety:)

Suchą kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie.
Cebulę podsmażamy na maśle do zarumienienia.
W maszynce mielimy rybę, ostudzoną cebulę oraz dobrze wyciśniętą kajzerkę (dobrze na koniec przemielić w maszynce pół lub całą suchą kajzerkę by nic z istotnego dla nas smaku nie zostało w środku). W misce mieszamy zmieloną zawartość dodając jajka i kasze manną. Konsystencja masy powinna być taka by jedynie umożliwiła nam formowanie pulpecików dlatego w wypadku zbyt rzadkiej możemy dodać jeszcze trochę kaszy manny lub bułki tartej. Pamiętajmy jednak aby nie za dużo bo pulpety wyjdą twarde... Masę dokładnie wyrabiamy ręką doprawiając do smaku solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową i Vegetą. Formujemy mini pulpeciki, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Na końcu dolewamy do usmażonych pulpetów odrobinę wywaru z zupy i na dużym ogniu pod przykryciem chwilę je dusimy by nie zostały surowe w środku.

Zupę odcedzamy przez sito. Wyjmujemy kawałki ryby i obieramy ze skóry i ości. Resztę warzyw uważnie przebieramy by usunąć widoczne ości. Przebraną zawartość wrzucamy z powrotem do zupy i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli i przyprawą carry (z carry uważamy by nie zabiło nam smaku zupy) Gdy zupa jest już odpowiednio doprawiona, w miseczce rozrabiamy śmietanę z odrobiną zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy. 

Pulpeciki wkładamy do miseczek i zalewamy gorącą zupą. 
Gotowe pulpeciki możemy również wrzucić do garnka.

Dekorujemy sparzonym, posiekanym porem i płatkami chilli.
Smacznego!!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz