Moje Kulinarne Rozterki

środa, 26 marca 2014

Wytrawne muffinki z serem, szynką i rozmarynem podane z pastą z pieczonego bakłażana



Kochani,
jeśli znudziły Wam się tradycyjne kanapki lub macie dość już owsianki na śniadanie mamy dla Was fantastyczną alternatywę. Wytrawne muffinki z serem, szynką i rozmarynem, a do tego rewelacyjna pasta z pieczonego bakłażana. Przepis jest bardzo prosty,a muffinki można przygotować dzień wcześniej. Zwyczajowo już nasza propozycja jest uniwersalna i możemy użyć właściwie wszystkich składników, które akurat mamy w lodówce.

Wytrawne muffinki z serem, szynką i rozmarynem podane z pastą z pieczonego bakłażana

Składniki:
- 350g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 130g roztopionego prawdziwego masła,
- szklanka mleka,
- 2 duże jajka,
- duża cebula,
- 200g posiekanej wędzonej szynki,
- 130g startego sera gruyere,
- pęczek posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka posiekanego rozmarynu.

Pasta z pieczonego bakłażana:
- duży bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska,
- 1/3 szklanki oliwy aromatyzowanej tymiankiem,
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lubczyku,
- świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy.
2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
3. Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko, łącznie z podsmażoną cebulą, dodajemy do mąki.
4. Roztopione masło mieszamy z mlekiem i jajkami. Mieszankę dolewamy do suchych składników.
5. Szczypiorek i rozmaryn drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
6. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przekładamy np. do papierowych foremek do muffinek.
7. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30minut.
8. Bakłażana kroimy w plastry, smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15minut.
9. Ostudzonego bakłażana miksujemy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym lubczykiem. Ponownie miksujemy na gładką pastę, dolewając stopniowo oliwę aromatyzowaną tymiankiem.
Jeśli nie mamy takiej oliwy, dodajemy łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku.
10. Na koniec doprawiamy pastę do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznych Snów !!! :)






Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz