Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 30 marca 2014

Nadziewane ruloniki czy podpiekane sakiewki ???


Kochani,
wszyscy wiemy jak ogromną rolę w naszej codziennej diecie odgrywa śniadanie. W ciągłym zabieganiu i notorycznej walce z czasem często lekceważymy ten posiłek. Dziś chciałabym udowodnić, że nawet w ciągu tygodnia możemy zjeść efektowne śniadanie, którego przygotowanie, przy odpowiedniej organizacji, zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.

Pierwszą naszą propozycją są naleśnikowe ruloniki nadziewane kremowym ziołowym serkiem, grillowaną cukinią, ogórkiem małosolnym i chrupiącym boczkiem. Całość podana z sosem z pieczonej papryki i kaparów.


Drugą propozycją są podpiekane naleśnikowe sakiewki z jajkiem, porem, szynką parmeńską i serem gorgonzolą. Z tym daniem również świetnie komponuje się sos z pieczonej papryki i kaparów.


Oba dania znakomicie dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark !!!

Składniki na nadziewane ruloniki naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- czubata łyżka posiekanego koperku,
- śmietankowy serek,
- 2 ząbki czosnku,
- ulubione zioła (tymianek, szczypiorek, melisa),
- sok z połowy cytryny,
- średniej wielkości cukinia,
- kilka plasterków boczku,
- 2 duże ogórki małosolne,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Ciasto naleśnikowe możemy przygotować wieczorem i usmażyć naleśniki rano lub tak jak my zrobiłyśmy usmażyć je wieczorem, przykryć folią aluminiową i rano tylko zawinąć w nie dodatki:).
2. Mąkę, mleko, wodę, jajka i sól łączymy ze sobą najlepiej za pomocą rózgi. Konsystencja powinna wyjść nieco rzadsza od śmietany. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej, smarując jej powierzchnię cienką warstwą oliwy.
3. Boczek smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej. Powinien się zarumienić i nabrać chrupkości.
4. Serek doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Cukinię kroimy w cienkie długie plastry nacieramy mieszanką oliwy z oliwek i przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
6. Cukinię grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli nie mamy takiej patelni możemy podpiec ją w piekarniku lub podsmażyć na zwykłej patelni.
7. Naleśnik smarujemy serkiem, kładziemy kilka plasterków boczku, parę plasterków grillowanej cukinii i plasterki ogórka małosolnego. Całość zwijamy w dość ciasny rulon, który możemy przewiązać sparzonym szczypiorkiem.


 

Składniki na sos z pieczonej papryki i kaparów:
- duża czerwona papryka,
- ząbek czosnku,
- łyżka kaparów,
- spora szczypta suszonego lubczyku,
- sól, pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
1. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, przekrawamy na pół, doprawiamy sporą szczyptą soli, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-15minut.
2. Upieczoną i ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy razem z ząbkiem czosnku i kaparami na gładki sos.
3. Następnie dolewamy ok. 50ml oliwy z oliwek, doprawiamy suszonym lubczykiem, solą, pieprzem i ponownie miksujemy.

Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Składniki na podpiekane sakiewki naleśnikowe (2porcje):
- dwa usmażone naleśniki,
- dwa jajka,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- ok. 100g pokruszonego sera gorgonzola,
- biała część pora,
- łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy cienko pokrojonego pora. Smażymy na dużym ogniu przez ok.2,3 minuty, po czym dolewamy mniej więcej 1/3 szklanki wody, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy pora przez ok 10 minut.
2. Na naleśniku układamy plasterki szynki parmeńskiej, uduszonego pora i pokruszone kawałki gorgonzoli. Posypujemy odrobiną soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i pieprzu cayenne.
3. Formujemy z naleśnika sakiewkę, zostawiając na samej górze otwór, przez który wbijamy jajko. Następnie sakiewki spinamy wykałaczkami i przekładamy do niewielkiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Naleśnikowe sakiewki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez. ok. 15minut.
Kiedy nasze jajeczka dochodzą w piekarniku my mamy czas na szybki makijaż lub zaparzenie dobrej kawy:).
5. Sakiewki podajemy z sosem z pieczonej papryki i kaparów, ale równie dobrze będą smakować z sosem jogurtowo-ziołowym lub dipem czosnkowym.

Smacznego !!!!





Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz