Kochani,
dziś chciałam poruszyć dość ważną
kwestię. Myślę że dla wielu, którzy zaglądają nie tylko na mój
blog, ale i na inne strony w poszukiwaniu przepisów, produktów i
informacji dotyczących diety bezglutenowej, ten post może być
bardzo interesujący.
Jako dziecko byłam uczulona na gluten,
nie mogłam jeść niczego co zawierało mąkę pszenną, orkiszową,
żytnią, itd. Obcy mi był smak pieczywa, makaronu czy tak
uwielbianych przez dzieci ciastek. Mój organizm tolerował jedynie
mąkę ryżową i kukurydzianą. Jak tylko zjadłam coś co zawierało
nawet śladowe ilości gluteny w nocy miałam potworne duszności. Od
ciągłego kaszlu wciąż chorowałam na zapalenie gardła i
oskrzeli. Lekarze zapisywali nowe leki, podawali antybiotyki, ale
nocne duszności nie ustępowały. Dopiero po jakimś czasie
stwierdzono, że może to alergia. Zaczęły się wizyty u
alergologa, badania, testy, aż w końcu zapadła diagnoza.
Absolutnie nie wolno mi tknąć czegokolwiek co zawiera gluten.
W jednej chwili musiałam całkowicie
zmienić swój styl odżywiania. Wtedy było to naprawdę trudne,
gdyż zjawisko alergii nie było tak popularne jak dziś, wiedza na
ten temat była raczej na etapie raczkującym. W związku z czym i
produktów dla bezglutenowców było niewiele. Osobiście nie
cierpiałam tego jedzenia, było po prostu niesmaczne.
Na szczęście dzięki uporowi mojej
cudownej Mamy i medycynie naturalnej wyleczyłam się z alergii.
Dziś mogę jeść już wszystko, niemniej są ludzie, którzy nie
mają tyle szczęścia co ja.
Na
pierwszej edycji Targów Kulinarnych Warszawski Smak spotkałam
przesympatyczną dziewczynę, która prezentowała stoisko z
certyfikowaną żywnością bezglutenową oraz żywnością
naturalną.
Wioleta Zysk jest z wykształcenia
magistrem Nauk o Żywności. Została u niej zdiagnozowana celiakia.
Na początku brzmiało to co najmniej jak wyrok, oznaczało to
całkowitą zmianę stylu życia. Nagle trzeba było przekształcić
wszystkie dotychczasowe zwyczaje żywieniowe i dostosować do
choroby. Celiakia do tej pory jest chorobą niewyleczalną, a leczy
się ją stosując ścisłą dietę bezglutenową. Choroba ta jest
niezwykle uciążliwa.
Typowe objawy to biegunki, utrata wagi,
niedożywienie, bóle kości, zmęczenie, anemia (niedokrwistość),
która nie ustępuje mimo leczenia itp. Bardzo często choroba nie
daje o sobie znać przez wiele lat i uaktywnia się tylko w
stresujących sytuacjach. Być może zbyt mała świadomość i
wiedza o chorobie sprawia, że nawet bardziej charakterystyczne
objawy są źle interpretowane i uznawane m.in. za alergię
pokarmową. Nieleczona celiakia może prowadzić do przewlekłego
słabego zdrowia, osteoporozy, bezpłodności, poronień, depresji,
chorób wątroby, zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób
autoimmunologicznych i niektórych form raka, takich jak chłoniaki,
w niektórych przypadkach nawet do śmierci.
W obawie o nawet najmniejszy kontakt z
glutenem dieta Wiolety stała się niezwykle monotonna.
Jednak w pewnym momencie wzięła się
w garść i postanowiła stawić czoła chorobie.
Jak sama Wioleta mówi: „nastąpił
moment kiedy ja i choroba zaczęłyśmy się wzajemnie akceptować.
Ja zaczęłam stosować życie bez glutenu, choroba w zamian za to
nie przysparzała mi dolegliwości. Jesteśmy ze sobą już dość
długo i dzisiaj mogę powiedzieć, że jest nam ze sobą dobrze”.
Dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu
w życiu z tą chorobą Wioleta otworzyła sklep internetowy i
stacjonarny. Wszyscy chorzy na celiakie lub osoby, które
podejrzewają, iż mogą cierpieć na to schorzenie uzyskają
wszelkie potrzebne informacje dotyczące tej choroby. Od rozpoznania
podstawowych objawów kwalifikujących do zrobienia odpowiednich
badań, poprzez porady jak nauczyć się żyć z tą chorobą aż po
wszelkie wskazówki żywieniowe.
Celem działalności Wiolety Zysk jest
przede wszystkim budowanie świadomości na temat celiakii wśród społeczeństwa.
Sklep proponuje szeroką gamę produktów prozdrowotnych, bezglutenowych: pieczywa, wyroby cukiernicze, makarony oraz mieszanki mąk do domowych wypieków, a także produkty tj. mąki kasztanowe, mąki z żołędzi, mąki dyniowe, mąki z orzechów włoskich, sól himalajska różowa itp. Wszystkie produkty do sklepu dobierane są z wielką starannością. W asortymencie znajdują się artykuły najlepszej jakości, często niespotykane w tradycyjnych sklepach. Właścicielka ciągle stara się poszerzać ofertę i wzbogacać o liczne nowości i produkty.
Bardzo się cieszę, że powstają
takie sklepy i chorzy na celiakię lub alergicy na tle pokarmowym
mogą co raz szerzej urozmaicać swoją dietę i cieszyć się co raz
lepszym i smaczniejszym jedzeniem.
Szczerze polecam ten sklep i kontakt z
przemiłą właścicielką.
Wioleta Zysk
Zdrowa Żywność Bezglutenowa
ul. Długa 42b lok. 2, 05-140 Stasi Las
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
www.sklepbezglutenowy.com.pl
tel. 536 406 557
Zdrowa Żywność Bezglutenowa
ul. Długa 42b lok. 2, 05-140 Stasi Las
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
www.sklepbezglutenowy.com.pl
tel. 536 406 557
Smacznego dnia Kochani !!!
Prowadzenie sklepu monopolowego wymaga nie tylko znajomości branży alkoholowej, ale także umiejętności zarządzania biznesem, w tym zapewnienia odpowiednich standardów obsługi klienta, zarządzania zapasami i marketingu. Właściciel musi również być świadomy odpowiedzialności społecznej związanej ze sprzedażą alkoholu.
OdpowiedzUsuń