Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 5 maja 2013

Dip z sera feta idealny do grillowanych potraw


Majówka chyli się ku końcowi, miałam pisać na spokojnie już jutro, ale nie byłabym sobą, gdybym choć jednym małym przepisem nie podzieliła się z Wami, po tak długiej przerwie:). Majówka przebiegła dość pracowicie, gdyż większość czasu tak jak myślałam spędziłam w kuchni. Funkcję GrillMajstra w tym roku pełnił mój mąż i całkiem nieźle poradził sobie z tym zadaniem. Jedynym minusem tego długiego weekendu jest to, iż w dniu dzisiejszym się kończy:), ale jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy. W tym roku rozpoczęłam sezon grillowania od klasyki, ale na pewno poeksperymentuje i sama siebie zaskoczę nowymi rozwiązaniami :).
Zaczynamy od bardzo prostego dipu, który możemy podać do szaszłyków, karkówki, grillowanych warzyw, a także znakomicie sprawdzi się zestawiony z grillowaną rybką:).

Dip z sera feta idealny do grillowanych potraw

Składniki:
- Pół kostki (ok. 100g) sera Arla Apetina Classic,
- 2 duże łyżki kremowego, śmietankowego serka homogenizowanego,
- pół papryczki chilli z pestkami,
- kilka zielonych i czarnych oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- kilka kropli aromatyzowanej tymiankiem oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska,
- pieprz ziołowy.


Wykonanie:
1. Ser feta rozdrabniamy widelcem na gładką masę, łączymy z kremowym serkiem.
2. Papryczkę chilli, czosnek i oliwki siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
3. Całość ucieramy z solą morską.
4. Dodajemy do serków, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem ziołowym.


Jutro przepis na pstrąga z grilla, którego można dostrzec w tle zdjęcia :).


5 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za nominację:) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez takich dipów my też nie wyobrażamy sobie grillowych uczt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nigdy takiego dipu nie robiłam, koniecznie muszę to nadrobić, zamiast fety dodam ser bałkański(np.z lidla), jest trochę delikatniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z serem bałkańskim będzie smakować też pysznie, ja po prostu uwielbiam fetę.

      Usuń
  4. ja robię podobny, tylko pół na pół z twarogiem bo z samą fetą trochę za słony jest, ale ogólnie pycha

    OdpowiedzUsuń