Moje Kulinarne Rozterki
niedziela, 5 maja 2013
Dip z sera feta idealny do grillowanych potraw
Majówka chyli się ku końcowi, miałam pisać na spokojnie już jutro, ale nie byłabym sobą, gdybym choć jednym małym przepisem nie podzieliła się z Wami, po tak długiej przerwie:). Majówka przebiegła dość pracowicie, gdyż większość czasu tak jak myślałam spędziłam w kuchni. Funkcję GrillMajstra w tym roku pełnił mój mąż i całkiem nieźle poradził sobie z tym zadaniem. Jedynym minusem tego długiego weekendu jest to, iż w dniu dzisiejszym się kończy:), ale jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy. W tym roku rozpoczęłam sezon grillowania od klasyki, ale na pewno poeksperymentuje i sama siebie zaskoczę nowymi rozwiązaniami :).
Zaczynamy od bardzo prostego dipu, który możemy podać do szaszłyków, karkówki, grillowanych warzyw, a także znakomicie sprawdzi się zestawiony z grillowaną rybką:).
Dip z sera feta idealny do grillowanych potraw
Składniki:
- Pół kostki (ok. 100g) sera Arla Apetina Classic,
- 2 duże łyżki kremowego, śmietankowego serka homogenizowanego,
- pół papryczki chilli z pestkami,
- kilka zielonych i czarnych oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- kilka kropli aromatyzowanej tymiankiem oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska,
- pieprz ziołowy.
Wykonanie:
1. Ser feta rozdrabniamy widelcem na gładką masę, łączymy z kremowym serkiem.
2. Papryczkę chilli, czosnek i oliwki siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
3. Całość ucieramy z solą morską.
4. Dodajemy do serków, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem ziołowym.
Jutro przepis na pstrąga z grilla, którego można dostrzec w tle zdjęcia :).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo dziękuję za nominację:) Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńBez takich dipów my też nie wyobrażamy sobie grillowych uczt :)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy takiego dipu nie robiłam, koniecznie muszę to nadrobić, zamiast fety dodam ser bałkański(np.z lidla), jest trochę delikatniejszy :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że z serem bałkańskim będzie smakować też pysznie, ja po prostu uwielbiam fetę.
Usuńja robię podobny, tylko pół na pół z twarogiem bo z samą fetą trochę za słony jest, ale ogólnie pycha
OdpowiedzUsuń