Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 14 lipca 2013

Sałatka wiejska z bobem


Co jakiś czas, kiedy pojawia się sezon na jakiś owoc lub warzywo popadam w szał, każda praktycznie potrawa musi zawierać ten konkretny składnik. Obsesja truskawkowa niedawno minęła, przyszedł więc czas na bobowy obłęd. Był już makaron z bobem, a teraz przedstawiam pyszną sałatkę, która zawładnęła moim żołądkiem. Idealnie sprawdziła się na kolację podana z kieliszkiem białego wina. Fantastyczne połączenie smaków, a przede wszystkim wszystko ze świeżych produktów.

Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, choć łuskanie bobu zajmuje chwilę czasu. Niemniej naprawdę warto włożyć nieco wysiłku, bo smak rekompensuje wszelki trud.

Sałatka wiejska z bobem

Składniki:
- kilogram młodych małych ziemniaków,
- 500g ugotowanego i obranego bobu,
- 8 plastrów chudego boczku,
- cebula czerwona,
- kilka różnokolorowych pomidorków koktajlowych,
- 5 plastrów sera bursztyn,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki oliwy czosnkowej,
- 2 łyżki oliwy z chilli,
- czubata łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą,
- 2 łyżki octu winnego białego,
- łyżka miodu lipowego,
- sól, pieprz do smaku.

 Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wybieramy raczej te mniejsze ziemniaczki, szybciej się ugotują, poza tym ładniej wyglądają, większe warto przekroić na pół.
2. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ważne, żeby jednak się nie rozpadał. Bób obieramy z łupinek.
3. Plastry boczku kroimy na większe kawałki i podsmażamy aż będzie zrumieniony i chrupiący.
4. W słoiku przygotowujemy dressing. Wlewamy oliwę czosnkową i oliwę z chilli, dodajemy ocet, musztardę oraz miód. Zakręcamy słoik i kilkakrotnie potrząsamy słoikiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie kilka razy potrząsamy.
5. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki na ćwiartki lub połówki, koperek drobno siekamy. Ser bursztyn w cieniutkie paseczki.
6. Do dużej miski przekładamy ugotowane ziemniaki wymieszane z poszatkowanym koperkiem, dodajemy ugotowany bób, posypujemy chrupiącym boczkiem, piórkami cebuli, następnie układamy pomidorki, po wierzchu posypujemy paseczkami sera. Całość polewamy dressingiem, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, sałatkę odstawiamy na pół godziny, żeby smaki się połączyły.






Smacznej Niedzieli Kochani !!!

2 komentarze:

  1. och, kocham bób w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowna Pani
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    OdpowiedzUsuń