Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 1 lipca 2013

Tagliatelle z cukinią, bobem i kozim serem


Zeszły tydzień był wyjątkowo pracowity, zresztą jak każdy kończący miesiąc, utonęłam wprost w dokumentach. Na szczęście teraz można nieco odetchnąć i w miarę spokojnie odliczać dni do upragnionego urlopu:). W każdym razie niewiele ostatnio miałam czasu na gotowanie, więc jak zwykle, kiedy nadszedł wolny dzień zaszalałam. Już od jakiegoś czasu chodził za mną makaron, dlatego dziś postanowiłam zrobić sobie małą przyjemność makaronową z kieliszkiem dobrego wina:).
Zaprezentowane danie jest doskonałą propozycją na szybki elegancki obiad. Można zrobić większą ilość, kupić dobre białe wino i ucztować ze znajomymi cały wieczór.
Dodatki do makaronu tak naprawdę zależą wyłącznie od naszej wyobraźni. Makaron jest tak uniwersalny, że niewiele rzeczy do niego nie pasuje.
Zatem do dzieła! :)

Tagliatelle z cukinią, bobem i kozim serem.

Składniki:
- Makaron tagliatelle z pomidorem,
- 450g ugotowanego i obranego bobu
- 2 średniej wielkości cukinie,
- cebula cukrowa,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka plastrów boczku belgijskiego,
- 50g miękkiego kremowego koziego sera,
- kilka listków świeżego oregano,
- kilka listków świeżego tymianku,
- garść posiekanej drobno natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- łyżka masła,
- 200ml śmietany kremówki,
- sól, pieprz biały do smaku.

Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
2. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym tymiankiem i oregano.
3. Smażymy ok. 5 minut. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy pół szklanki wody i dusimy kilka minut.
4. Boczek podsmażamy na osobnej patelni.
5. Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie może być twardy, ale jeśli będzie zbyt miękki zamieni się w papkę.
6. Podsmażony boczek oraz ugotowany i obrany bób dodajemy do cukinii.
7. Całość zalewamy śmietaną i dusimy razem jeszcze przez ok. 5minut.
8. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy porcję makaronu i gotujemy od 4 do 6 minut lub według zaleceń podanych na opakowaniu. Pamiętajmy, iż makaron powinien być al dente, gdyż dodatkowo zmięknie jeszcze, kiedy przełożymy go do gorącego sosu.
9. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
10. Makaron dekorujemy kawałkami koziego sera, listkami natki pietruszki oraz sosem balsamicznym.








Smacznego wieczoru Kochani !!!


Warzywa Strączkowe - edycja letnia

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń