Moje Kulinarne Rozterki

środa, 31 lipca 2013

Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli


Tym razem zawitały do nas wyjątkowo tropikalne temperatury. W taką pogodę chyba nikt nie ma ochoty na ciężkiego kotleta czy mięso duszone w gęstym sosie. Chciałam Wam dziś zaproponować bardzo fajne danie, które jak dla mnie idealnie nadaje się na upalne popołudnia. Potrawa jak zwykle nie jest skomplikowana, nie wymaga dużo pracy ani czasu spędzonego w kuchni. Jest to o tyle ważne, że w taką pogodę w ogóle nie bardzo cokolwiek chce nam się w kuchni robić. Przygotowanie tego dania zajmie nam nie więcej niż 30 minut. Jest pełne aromatów, cytrusowy smak łososia fantastycznie łączy się z lekko słodkawym sosem z pora i gruszki, a orzeźwiająca sałatka z nieco gorzkim mleczem i słodką morelą wspaniale dopełnia całość dania.

Zatem zabieramy się do gotowania:).

Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Składniki: do przygotowania łososia
- 2 filety z łososia,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- sok wyciśnięty z limonki,
- sok wyciśnięty z pomarańczy,
- cebula,
- marchew,
- papryczka chilli,
- kilka ząbków chilli,
- gałązka lubczyku,
- 20g igiełek rozmarynu,
- sól morska,
- świeżo mielony czarny pieprz.

Składniki na sos porowo-gruszkowy:
- Średniej wielkości por (tylko biała część),
- cebula cukrowa,
- twarda gruszka,
- 50ml brandy,
- 2-3 łyżki śmietany kremówki,
- łyżka masła,
- sól, pieprz biały do smaku.

Składniki na sałatkę:
- Duża garść świeżych listków mlecza (mniszka lekarskiego),
- kilka moreli,
- opcjonalnie podprażone orzechy nerkowca lub pestki dyni,
- oliwa z oliwek aromatyzowana tymiankiem,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- łyżeczka słodkiej musztardy,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Filety z łososia nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.
2. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry. Pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy filety z łososia. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytrusów (z limonki, pomarańczy i cytryny), dodajemy 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę lubczyku oraz papryczkę chilli.
3. Łososia pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok. 20-25minut.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
5. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora. Podsmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła lub np. oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
6. Do podsmażonego pora dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę gruszkę. Podsmażamy jeszcze parę minut, po czym dolewamy 50ml brandy. Można użyć również białego wina.
7. Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy ok 5-7minut.
8. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany kremówki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
9. Liście mlecza moczymy przez parę minut w wodzie solą, aby pozbyć się drobinek piasku.
10. Osuszamy liście w wirówce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego.
11. Dodajemy pokrojone w ćwiartki morele. Można na patelni również podprażyć orzechy nerkowca lub pestki dyni i również dodać do sałatki.
12. Do słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy (mniej więcej 1/4 szklanki), sok wyciśnięty z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej musztardy oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie kilka razy nim potrząsamy.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.







Smacznego wieczoru Kochani !!!


1 komentarz: