Moje Kulinarne Rozterki
środa, 10 lipca 2013
Fusilli z pulpecikami w sosie pomidorowym!
Dziś jestem z siebie wyjątkowo dumna i zadowolona. Dziś też nie mam zamiaru być ani troszkę skromna. Moi przyjaciele twierdzą, że skromnością świata nikt jeszcze nie podbił, więc idąc za ich radą ,dziś będę się puszyć jak dorodny paw:).
Moje samouwielbienie wynika z faktu zrobienia najlepszego sosu pomidorowego, jaki do tej pory jadłam. Był tak dobry, że właściwie oprócz makaronu nic więcej do szczęścia mojego podniebienia nie było potrzebne.
Już wcześniej pisałam, że latem najchętniej gotuję makaron, ale tym razem przeszłam samą siebie, sos wyszedł naprawdę genialny.
Zapraszam na Fusilli z pulpecikami w sosie pomidorowym!
Składniki na pulpeciki:
- 500g mięsa z łopatki wołowej,
- cebula cukrowa,
- namoczona w mleku kajzerka,
- jajko,
- kuka mozzarelli,
- sól, pieprz, suszone oregano, listki świeżej bazylii.
Przygotowanie:
1. Do dużej miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy podsmażoną na złoty kolor cebulę, dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, sól, pieprz, roztarte w dłoniach suszone oregano oraz posiekane drobno listki bazylii. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1kg obranych ze skóry malinowych pomidorów,
- 500g mieszanki pomidorków koktajlowych, np. żółte, daktylowe i inne cuda, które uda Wam się dostać,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- duża cebula cukrowa,
- 6 ząbków czosnku,
- czubata łyżeczka czubrycy czerwonej,
- spora garść świeżej bazylii,
- czubata łyżeczka suszonego oregano,
- oliwa czosnkowa,
- sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
1. Wszystkie pomidorki dokładnie myjemy, pomidory malinowe nacinamy na krzyż, zalewamy gorącą wodą, przekładamy po kilku minutach do zimnej wody, a następnie zdejmujemy skórkę.
2. Kroimy pomidory malinowe w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
4. Dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, a po paru minutach dorzucamy pomidory.
5. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Pomidory razem z cebulą i czosnkiem podsmażamy ok. 5 minut.
6. Następnie dodajemy szklankę przecieru pomidorowego. Najlepiej, żeby to był domowy przecier, tak jak w moim przypadku, ale jeśli nie macie, nada się również ten z kartonika. Wszystkich jednak zachęcam do zrobienia własnego przecieru, zwłaszcza latem, kiedy pomidory są ładne i przepyszne.
7. Dodajemy do sosu czubatą łyżeczkę czubrycy czerwonej, łyżeczkę suszonego oregano.
8. Przykrywamy patelnię pokrywką dusimy przez kilka minut.
9. Na końcu dodajemy dużą garść posiekanych listków bazylii. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
10. Całość miksujemy blenderem na gładki, gęsty sos.
11. Sos stawiamy z powrotem na gaz i na gorący wrzucamy uformowane w nieduże kuleczki pulpeciki.
12. Gotujemy ok.15 minut.
13. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego Dnia Kochani !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz