Moje Kulinarne Rozterki

wtorek, 9 lipca 2013

Kotleciki z ananasem w migdałowej panierce


Od soboty miałam małą przerwę w gotowaniu i szczerze już za nim zatęskniłam. Doba staje się dla mnie co raz krótsza, ale na przygotowanie smacznego obiadu zawsze znajdę chwilę. Czasem nie jest to nic specjalnego lub wykwintnego, ważne jednak dla mnie jest to, iż zawsze gotuję ze świeżych składników, nie wspomagając się ulepszaczami czy barami szybkiej obsługi.
Ostatnie targi przyniosły mi wiele inspiracji dla nowych smacznych i przede wszystkim zdrowych potraw.
Zatem eksperymenty kulinarne ponownie czas zacząć:).

Dziś prościutki przepis na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe.
Kotlecik schabowy, ale w nieco innym wydaniu. Do tego mizeria ze świeżych zielonych ogórków z pachnącym latem koperkiem i oczywiście szklaneczka zimnego pysznego kefiru.

Kotleciki z ananasem w migdałowej panierce

Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki migdałów,
- 8 plastrów ananasa,
- kilka suszonych pomidorów,
- kilka plastrów sera żółtego np.Tylżyckiego,
- sól, pieprz czarny świeżo mielony, czubryca czerwona, suszone oregano,
- olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
1. Mięso rozbijamy na nieco grubsze kotlety.
2. Doprawiamy z obu stron solą morską, świeżo mielonym pieprzem, czubrycą oraz roztartym oregano. Wkładamy mięso do lodówki na ok. 30minut.
3. Migdały rozsypujemy na blaszce i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok. 10minut.
4. Ostudzone migdały mielimy, ale nie na całkowitą mączkę migdałową. Powinny być widoczne większe kawałki.
5. Kotlety obtaczamy w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Czynność tą powtarzamy dwukrotnie.
6. Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
7. Kiedy panierka zrumieni się z jednej strony, przekręcamy kotlety na drugą stronę. Układamy po dwa plastry ananasa i kilka listków świeżego oregano, wszystko przykrywamy plastrem sera.
8. Kotleciki smażymy do momentu, aż ser się lekko rozpuści. Trzeba jednak uważać, żeby kotlety nie przypaliły się od spodu. Kiedy się zarumienią, lepiej zmniejszyć nieco gaz.
9. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami, suszonymi pomidorami, mizerią lub inną ulubioną surówką i szklanką kompotu lub zimnego kefiru.







Smacznego obiadu Kochani !!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz