Kanapka ze smażonym śledziem, sałatką z cukinii i pomidorków cherry oraz z faszerowaną pieczarką.
Składniki:
- Chleb na prawdziwym zakwasie, jakość chleba jest tu kluczowa,
- masło Lurpak czosnkowe,
- 2 płaty niesolonego śledzia,
- połowa średniej wielkości cukinii,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- większa pieczarka,
- gruby plaster sera feta,
- 2-3 suszone pomidory,
- kilka listków natki pietruszki,
- pół łyżeczki tartego chrzanu,
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól,
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka pestek dyni,
- łyżeczka płatków migdałowych,
- łyżka oliwy aromatyzowanej chilli,
- sos balsamiczny z pomarańczową nutą,
- rukola do dekoracji,
- jajko,
- bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła Lurpak czosnkowego, płaty śledziowe doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie panierujemy w jajku i bułce.
2. Smażymy na rozgrzanym maśle ok. 2 minut z obydwu stron. Odkładamy do przestygnięcia.
3. Pomidorki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę masła, gałązki tymianku i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dorzucamy obraną w cienkie paseczki cukinię, najlepiej paseczki wychodzą za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy ok. 5 minut.
5. Na 5 minut przed wyjęciem pomidorków z piekarnika, dodajemy oczyszczoną i obraną pieczarkę.
6. Ser feta miażdżymy widelcem na jednolitą masę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę suszone pomidory, doprawiamy do smaku pieprzem i świeżo startym chrzanem.
7. Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej podpieczoną pieczarkę.
8. Pomidorki razem z powstałym sosem łączymy z cukinią.
9. Kroimy dość sporą kromkę chleba, pamiętajmy, żeby w miarę możliwości wybrać naprawdę dobrej jakości chleb, na prawdziwym zakwasie.
10. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe na rumiany kolor.
11. Na kromce układamy płaty usmażonego śledzia, sałatkę z cukinii i pomidorków oraz faszerowaną fetą i suszonymi pomidorami pieczarkę.
12. Całość dekorujemy rukolą, uprażonymi pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Na koniec kanapkę polewamy sosem balsamicznym z nutką pomarańczy.
Taka kanapka jest idealna na lunch, sycąca, zdrowa, pełna witamin. I kto powiedział, że kanapki muszą być nudne:)
Smacznej soboty Kochani !
Pamiętałaś, żeby ją jeść nożem i widelcem? Bo inaczej to profanacja ;)
OdpowiedzUsuńJa często takie kanapki jadam, muszę powiedzieć, że są fantastyczne :)
Oczywiście, że pamiętałam, jak przystało na tradycyjne smørrebrød:) A tak poważnie, to ja niestety nie miałam okazji spróbować, bo całą kanapkę pochłonął mój mąż, ale jadł nożem i widelcem:)
OdpowiedzUsuń