Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 28 kwietnia 2013

Pancakes na dobry początek dnia


Przebudziłam się dziś dość wcześnie, odsłoniłam zasłonki i... Uśmiech z twarzy błyskawicznie znikł. Szaro i buro, to chyba najlepsze określenie pogody za oknem. Pomyślałam, że tą ponurą aurę trzeba koniecznie czymś przełamać, a co tak rewelacyjnie poprawia nastrój jak nie pyszne śniadanie ze świeżymi truskawkami.
No to do dzieła:-)
Składniki na 10 pancaksow:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki maślanki,
- 2 jajka,
- łyżka cukru pudru,
- 50g masła,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- dojrzały banan.
Przygotowanie:
Sięgamy po trzy duże miski. Odkąd mam zmywarkę, na szczęście nie muszę się już martwić o stos brudnych naczyń w zlewie:-). Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, a więc przesianą mąkę, cukier puder, wiórki kokosowe, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy żółtka z roztopionym masłem i maślanką. W trzeciej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki, powoli miksujemy, aż do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Dodajemy rozgniecionego banana i ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając całość.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, jego nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym.
Ciasto nakładamy dużą łyżką i smażymy pancakesy z obydwu stron po ok. 2 minuty.
Podawać z sezonowymi owocami, miodem i bitą śmietaną.
Po takim śniadaniu dzień po prostu musi być udany!










Smacznego dnia Kochani :-)




3 komentarze:

  1. Zrobię pancakesy w ten weekend. Ciekawe czy będą Gburkowi smakować. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń