Moje Kulinarne Rozterki

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kładzione kluseczki z cebulką i pieczarkami


 13 godzin w pracy mogą człowieka zniechęcić skutecznie do wszystkiego, po takim dniu nawet moja miłość do gotowania jest wątpliwa. W takich chwilach mam ochotę na coś szybkiego co poprawi mi nastrój i przywróci chęć do życia:).
Przepis nie jest skomplikowany i choć może wydawać się pracochłonny to jednak warto samemu go przetestować.
Jak zwykle dodatki do tego dania możemy komponować dowolnie i w zależności od indywidualnych upodobań.
Dziś prezentuję Wam swoją ulubioną wersję:).

Kładzione kluski z pieczarkami i cebulką:

Składniki:
- 200g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół szklanki wody,
- pół łyżeczki soli.

Dodatki:
- Duża cebula,
- 5-6 dużych pieczarek.
- łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku, ewentualnie vegeta.

 Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą na gładką masę, ciasto delikatnie unosimy łyżką do góry, dzięki temu pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione :).


W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę, zmniejszamy gaz i łyżką stołową nakładamy porcje ciasta. Wielkość porcji uzależniona jest od naszych upodobań, ja lubię większe kluski, więc nakładam ok. połowy łyżki. Od wypłynięcia kluseczek gotuję je ok. 2 minuty.


Wyjmuję cedzakową łyżką i od razu mieszam z podsmażoną cebulką i pieczarkami.






Smacznego dnia Kochani, jeszcze jeden dzień i majówka damy radę :) !

4 komentarze:

  1. A dziękuję serdecznie, ja zdecydowanie jestem miłośniczką prostego jedzenia :). Polecam są naprawdę wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za zaproszenie do Liebster Blog Awardale ale juz uczestniczylam 6 miesiecy temu;-)
    Kalejdoskop Renaty

    OdpowiedzUsuń