Moje Kulinarne Rozterki

sobota, 13 kwietnia 2013

Szalona kanapka z łososiem, awokado i glazurowaną cykorią.


 Nareszcie weekend !!! Słońce za oknem, pąki zakwitające dookoła, żyć nie umierać. To też fantastyczny czas na wiosenne gotowanie. Mam mnóstwo pomysłów na spędzenie dzisiejszego dnia w kuchni, w między czasie jakiś spacer, czyli mój idealny wolny dzień od pracy.
Jak pewnie część z Was zdążyła zauważyć biorę udział w zadaniach organizowanych przez portal kulinarni.pl, w związku z czym chciałam Wam przedstawić kolejną kanapkę. Tym razem też postawiłam na bogactwo składników, jak również na niecodzienne połączenie smakowe, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Cierpkość cykorii przełamana karmelem z miodu, słoność łososia ze słodyczą gruszki, aż w końcu kremowe, delikatne awokado z wyrazistością ogórków małosolnych, a wszystko ze świeżym posmakiem imbiru i kolendry. Połączenie może i szalone, ale pasujące do siebie w każdym szczególe, co nie ukrywam wzbudziło moje zdziwienie:). Czasem moja fantazja zdecydowanie za bardzo mnie ponosi i sama boję się własnych efektów, na szczęście kolejny raz moje szalone pomysły zakończyły się sukcesem.

Szalona kanapka z łososiem, awokado i glazurowaną cykorią.

Składniki:
- Chleb orkiszowy z oliwkami,
- kilka liści cykorii,
- łyżka miodu,
- łyżka masła Lurpak,
- jedno dojrzałe awokado,
- 100g łososia sałatkowego,
- ogórek małosolny,
- gruszka,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz czarny,
- szczypta imbiru,
- szczypta mielonej kolendry.

Przygotowanie:
1. Łososia i awokado kroimy w drobną kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i przyprawami, odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy liście cykorii, obsmażamy po obu stronach przez dosłownie parę minut. Następnie dodajemy łyżkę miodu i obtaczamy w nim cykorię.
3. Chlebek przekrawamy na pół i podpiekamy kilka minut w nagrzanym do 180stopni piekarniku przez 10 minut.
4. Na chlebku układamy glazurowane liście cykorii, następnie łososia z awokado.
5. Na wierzchu układamy cienkie paseczki ogórka małosolnego, parę plasterków gruszki. Dekorujemy plastrem cytryny.
6. Na końcu kanapkę polewamy powstałym na patelni karmelem z miodu i świeżo zmielonym pieprzem.



 Proste wykonanie, a jakże zaskakuje bogactwem smaku. Gorąco polecam !

Kochani tradycyjnie życzę Wam smakowitej soboty i zapraszam Was na kolejne przepisy w ten wiosenny weekend.

Przywołujemy wiosnę!!! Łososie do boju!

1 komentarz:

  1. Mimo że za rybami nie przepadam przepis wypróbowaliśmy i było całkiem, całkiem. :) "Szalona kanapka" na pewno znowu zagości na naszym stole !!

    OdpowiedzUsuń