Moje Kulinarne Rozterki

środa, 22 maja 2013

Karkówka duszona z czerwonym pesto



Kochani,
ostatnio nadmiar pracy nie pozwala mi na poświęcenie dłuższej chwili w kuchni. W takich właśnie przypadkach sięgam po sprawdzone przepisy, które nie wymagają skomplikowanych czynności kulinarnych, a co najważniejsze wszystko robi się właściwie samo. Lista tych dań jest dość długa, ale przez parę kolejnych wpisów przedstawię Wam moje ulubione, które perfekcyjnie sprawdzają się w zapracowanym tygodniu dla wygłodniałej rodzinki. :)

Karkówka duszona z czerwonym pesto

Składniki:
- 0,5kg chudej karkówki,
- czerwone pesto, można użyć kupnego, ale polecam zrobić własne, nie wymaga aż tak wielkiego zachodu:),
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka majeranku,
- 3 duże cebule.

Składniki na czerwone pesto:
- ok. 10 suszonych pomidorów,
- ok. 20g orzeszków piniowych,
- pół łyżeczki oregano,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 75ml oliwy z oliwek, ja używam też oliwy pozostałej po pomidorach,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do malaksera przekładamy pokrojone pomidory, orzechy, parmezan, czosnek, listki bazylii i oregano. Wszystko miksujemy, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem  Gotowe pesto przekładamy do małych słoiczków i po wierzchu polewamy oliwą. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez dłuższy okres czasu.

Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry, lekko je rozbijając. Nacieramy czerwonym pesto dokładnie każdy kawałek mięsa. Następnie posypujemy majerankiem, rozmarynem i oregano. Zamarynowane mięso chowamy do lodówki na ok 24 godziny.
Karkówkę obsmażamy z obu stron, tak żeby wszystkie soki zamknęły się w mięsie, przekładamy do garnka z grubszym dnem. Zalewamy karkówkę szklanką wody, tak żeby mięso minimalnie było zanurzone. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę. Na końcu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy jeszcze przez 15minut.

Oprócz pokrojenia karkówki i ewentualnie zrobienia pesto, właściwie wszystko robi się samo:).





Smacznych Snów Kochani !

2 komentarze: