Moje Kulinarne Rozterki

wtorek, 28 maja 2013

Mamina kapustka z pomidorami


Kochani,
dziś kolejny przepis z serii tradycyjnie i szybko:). W sklepach można już od jakiegoś czasu dostać młodą kapustę. Co prawda dość malutkie i rachityczne główki, ale nie miałam już cierpliwości czekać na większe. Uwielbiam młodą kapustkę z młodymi ziemniaczkami i świeżym koperkiem. Niebo w gębie! A ten przepis zawdzięczam mojej mamie, która odkąd pamiętam właśnie w taki sposób gotowała kapustę. Dziś dzielę się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto. Każdy się nią nieprzyzwoicie zajada i z ciekawością wypytuje o przepis. A przepis jest banalnie prosty! Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc w niedługim czasie mamy pyszny obiad i mnóstwo czasu na odpoczynek po ciężkim dniu w pracy.

Mamina kapustka

Składniki:
- Główka młodej kapusty,
- 2 białe cebule,
- 2,3 duże pomidory malinowe,
- pęczek koperku,
- 50g masła,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy.
2. Cebulę kroimy w piórka.
3. Koperek drobno siekamy.
4. Masło kroimy w kostkę.
5. W garnku o grubszym dnie, ja jestem wielką fanką garnków firmy Zepter, moim zdaniem idealnie sprawdzają się do duszenia w małej ilości wody, układamy poszatkowaną kapustę, następnie cebulę, posiekany koperek, kilka kawałków masła. I znowu kapusta, cebula, koperek i masło. Warstwy powtarzamy aż do wyczerpania składników.
6. Na samym końcu dodajemy łyżkę stołową soli i 1/3 szklanki wody.
7. Gotujemy kapustę na małym ogniu pod przykryciem. Dość szybko powinna stracić połowę swojej objętości.
8. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i na 2 minuty wkładamy do wrzątku.
9. Przelewamy pomidory zimną wodą i zdejmujemy skórkę.
10. Kiedy kapusta już nieco zmięknie (mniej więcej po ok.20min. gotowania) dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 15minut.
11. Kapustkę doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.

Tak przygotowana kapusta nadaje się jako samodzielne danie, można podać ją z ziemniakami, z kotletami schabowymi lub z mielonymi. Jednym słowem jest pysznie uniwersalna :).






Smacznego wieczoru Kochani!

7 komentarzy:

  1. Na pewno bardzo smaczne , ale podanie mdłe i bez polotu niestety..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ma smakować a nie wyglądać :))
      Pokaż swoje potrawy :)

      Usuń
  2. Już sama posiekana nać by to danie odrobinę ożywiła

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się w pełni z powyższą wypowiedzią. Był to obiad rodzinny dla teściów i tak się spieszylam, żeby ze wszystkim zdążyć, iż zdjęcdom faktycznie nie poświęciłam zbyt dużo uwagi:-). Niemniej minimalizm estetyczny w wypadku tej kapusty jest całkowicie usprawiedliwiony, bo była przepyszna:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. kapusta z pomidorami to jest to:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Usprawiedliwienie przyjęte ;)
    Z niecierpliwością wyczekuje kolejnych kuchennych inspiracji - na pewno będzie smacznie szybko i zdrowo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, polecam:) PYSZNA

    OdpowiedzUsuń