Moje Kulinarne Rozterki

wtorek, 7 maja 2013

Szpinakowe sałatki


Wróciłam z pracy i tak jak zwykle złapałam pierwszy lepszy kąsek z lodówki do przegryzienia, zaparzyłam kawy i usiadłam do laptopa. Sprawdziłam najpierw pocztę, później tegoroczne tematy na maturę, zboczenie filologa polskiego:), aż w końcu weszłam na bloggera i, klikając utwórz nowego posta, uświadomiłam sobie, że piszę dziś do Was po raz 50:). Mimowolnie się uśmiechnęłam, bo chyba sama nie sądziłam, że tak pochłonie mnie prowadzenie tego bloga. Cieszę się za każdym razem, kiedy widzę Wasze zainteresowanie.

Wczoraj obiecałam Wam przepis na sałatkę grecką, ale oprócz niej mam dla Was jeszcze dwie propozycję. Szczerze powiedziawszy sałatki mogą wydawać się podobne, ale każda różni się dressingiem i odrobinę składnikami. W każdym razie każda smakowała zupełnie inaczej. Umieszczam wszystkie, ponieważ zwyczajnie nie mogłam się zdecydować, którą wybrać.

Pierwszą sałatkę zrobiłam jeszcze w domu, przed weekendem majowym. Złapałam w sklepie świeży szpinak Baby, głównie dlatego, ze był w promocji. Miałam zamiar udusić go na patelni, ale w ostatniej chwili przypomniałam sobie, że mój mąż nie znosi szpinaku w takiej postaci. Chwilę pogłówkowałam i ... sałatka ze świeżego szpinaku. Po pierwsze samo zdrowie, po drugie mąż nigdy nie jadł świeżego szpinaku, więc jest szansa, że nawet nie wie jak wygląda:).

I tak spotęgowała moja miłość do szpinaku.

Sałatka ze świeżego szpinaku z sosem jogurtowo-ziołowym.

Składniki:
- Opakowanie świeżego szpinaku Baby,
- żółta papryka,
- kilka różyczek kalafiora,
- ogórek zielony,
- pomidor,
- gruby szczypior,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Szpinak umieszczamy w misce z zimną osoloną wodą i odstawiamy na kilka minut. Następnie dokładnie płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, osuszamy ręcznikiem papierowym. Szpinak przekładamy do dużej miski.
2. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy i wycieramy do sucha.
3. Paprykę kroimy w grubsze paski, pomidora w cienkie ćwiartki, ogórka w plasterki, a kalafiora łamiemy na małe różyczki, Warzywa dodajemy do szpinaku.
4. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, ziołami prowansalskimi, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorem.





II Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą i sosem z tysiąca wysp.

Postanowiłam ponownie użyć szpinaku, po tym jak, odkryłam, że nawet następnego dnia szpinak zachowuje jędrność i świeżość. Do niedawna do sałatek dodawałam wyłącznie sałatę lodową, ale niestety polana dressingiem bardzo szybko zamieniała się w niesmaczną papkę i wyglądała po prostu nieestetycznie.

Sałatka stanowiła fantastyczne uzupełnienie grillowanych udek z kurczaka.

Składniki:
- Opakowanie świeżego szpinaku Baby,
- czerwona papryka,
- ogórek zielony,
- kilka pomidorów suszonych w oliwie,
- 100g sera feta,
- sos z tysiąca wysp, przepis znajdziecie jutro a propos szaszłyków z grilla i podanych do nich dipów,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Tak jak w przepisie powyżej, przygotowanie sałatki rozpoczynamy od umycia i osuszenia warzyw.
2. Szpinak układamy na dużej tacy, dodajemy pokrojone w większą kostkę paprykę i ogórek.
3. Suszone pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
4. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy tymiankiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






Na końcu Kochani Królowa Sałatek - Sałatka Grecka w naszym rodzinnym wydaniu.
Ta sałatka gości na naszym stole zawsze, kiedy rozpoczyna się sezon grillowy. Poddawana jest różnym modyfikacjom, ale ta wersja przebiła wszystkie dotychczasowe. Sałatę lodową zastąpiliśmy świeżym szpinakiem, dzięki czemu sałatka nabrała zupełnie innego wyrazu.
Kolejnym niecodziennym dodatkiem był zebrany na działce mlecz, nadał on lekko gorzki smak, ale w połączeniu z innymi składnikami, rewelacyjnie wkomponował się smakowo.

Mlecz jest niezwykle zdrową rośliną, całkowicie niedocenioną w naszym jadłospisie.
1. Ma zastosowanie jako lek zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego.
2. Sole mineralne i witaminy znajdujące się w mleczu korzystnie wpływają na leczenie anemii.
3. Dzięki niemu oczyszczamy organizm toksyn.
4. Mniszek pospolity wzmacnia układ odpornościowy.
5. Osoby chore na cukrzycę powinny rzuć łodyżki mlecza, gdyż obniża poziom cukru we krwi i działa rozkurczająco.

III Sałatka grecka ze szpinakiem, mleczem i sosem czosnkowym.

Składniki:
- Opakowanie świeżego szpinaku Baby,
- 3 pomidory,
- 2 ogórki zielone,
- papryka czerowna,
- papryka zielona,
- kilka listków i łodyżek mlecza,
- 2 cebule czerwone,
- słoiczek zielonych i czarnych oliwek, można dać mniej, ale w mojej rodziny wszyscy bardzo lubią oliwki,
- 200g sera feta, czyli jedna kostka,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka jogurtu greckiego,
- łyżka majonezu,
- sok z połowy cytryny,
- 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku,
- pół łyżeczki suszonego koperku,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Szpinak, mlecz i pozostałe warzywa przygotować jak w przepisach powyżej.
2. Ogórki zielone obrać ze skórki.
3. Pomidory, paprykę czerwoną i zieloną, ogórki pokroić w kostkę.
4. Oliwki przekroić na połówki, cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę.
5. Śmietanę wymieszać z jogurtem, majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
6. Sałatkę układamy warstwowo: szpinak, pomidory, łodyżki i listki mlecza, ogórki, papryka czerwona, papryka zielona, feta, czerwona cebula, oliwki zielone i czarne. Całość polewamy sosem.






Wszystkie sałatki idealnie nadają się do potraw grillowych, ale nie tylko...świetnie komponują się jako element domowego obiadu, czy samodzielne danie na pyszną kolację z kieliszkiem dobrego wina :).

Jutro kochani dalej grillujemy, a tymczasem Smacznych Snów !


1 komentarz:

  1. Było na prawdę wyśmienite. Sałatka grecka ze szpinakiem o wiele lepsza od tradycyjnej. Oby więcej takich zdrowotnościowych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń