Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 28 lipca 2013

Owoce leśne pod migdałową kruszonką


I kolejny weekend za nami...Nim się obejrzymy a zastanie nas zima...Dlatego czas, aby powoli zacząć myśleć o zimowych zapasach. W tym roku na pewno śliwki i gruszki w occie, oczywiście grzybki jak tylko się pojawią, marynowana papryka, którą uwielbiam i koniecznie przetwory z cukinii. Myślę również nad kilkoma wekami. Ale wszystko w swoim czasie:).
Dziś bardzo prościutki przepis na zapiekane owoce leśne pod migdałową kruszonką. Deser jest przepyszny, a jeszcze podany z lodami waniliowymi lub dobrze ubitą śmietaną wart jest każdej ceny:).
Do tego deseru tak naprawdę możemy użyć naszych ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się morele, brzoskwinie, jabłka, truskawki czy śliwki.
Ja wybrałam jagody, borówki i maliny. Kwaskowatość owoców idealnie łączy się ze słodyczą kruszonki, a wszystko doprawione aromatem migdałów.

Owoce leśne pod migdałową kruszonką

Składniki:
- 250g borówek,
- 500g malin,
- 1,5 szklanki jagód,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów,
- 100g zimnego masła,
- 1-2 łyżki śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:
1. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem trzcinowym oraz dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki dokładnie zmielonych migdałów, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz cukier puder.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
4. Wszystko dokładnie i wyrabiamy. Jeśli kruszonka nie będzie chciała się połączyć w jednolite ciasto możemy dodać jedną lub dwie łyżki śmietany.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
7. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru, a po bokach zacznie bulgotać pyszny owocowy sos.
8. Najlepiej podawać ze śmietaną ubitą z ekstraktem waniliowym lub lodami.




Smacznego poniedziałku Kochani !!!


Jagodowo Nam edycja 5!

2 komentarze:

  1. pyszności:) cały rok czekam na letnie owoce i nigdy jakoś się ich nie mogę najeść:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota!:)
    Dziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń