Moje Kulinarne Rozterki

sobota, 9 lutego 2013

Sentymentalne danie...

Kochani!
Dziś wpis skromny, bo trochę siły brak, ale obiecuję, że jutro zamieszczę przepisy na kilka moich ostatnich dzieł:) Tymczasem odgrzebałam w laptaczku stary przepis ze zdjęciami na danie, którego dawno nie przyrządzałam, a na które mam ogromną ochotę, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem:) Mam do tej potrawy wielki sentyment, bo po pierwsze kojarzy mi się z latem i ze wszystkimi pysznymi smakami, za którymi już tak strasznie tęsknie, a po drugie, bo danie zostało przygotowane specjalnie dla mojej ś.p. babci. Może dlatego, że idealnie do Niej pasowało, lekkie i delikatne odzwierciedlające Jej wrażliwość,  pełne smaku i elegancji, godne Jej poetyckiej duszy.

Szpinakowe roladki w asyście młodych ziemniaczków i marchewki z groszkiem:

Potrzebne składniki – Porcja dla 2-4 osób.
2 podwójne piersi z kurczaka
1 kg świeżych liści szpinaku
Świeże listki tymianku, oregano
Skórka z jednej cytryny
Oliwa czosnkowa, może być też zwykła
Łyżka stołowa masła
2-3 łyżki stołowe śmietany
Gałka muszkatołowa mielona, ale najlepiej świeża
8-10 ząbków czosnku
Połowa dużej cebuli lub jedna mała
Sól, pieprz
Dodatki:
Młode ziemniaki
Marchewka z groszkiem
Świeży koper

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka należy podzielić na cztery połówki, dokładnie umyć i delikatnie rozbić na cienkie, jak największe plastry. Następnie przyprawić filety solą i pieprzem, skórką z cytryny, posiekanymi, świeżymi listkami tymianku i oregano oraz połową wyciśniętych ząbków czosnku. Przygotowane piersi odłożyć do lodówki na kilka godzin, aby smaki się ze sobą połączyły. Świeże liście szpinaku (jeśli nie mamy świeżych liści, możemy użyć dostępnego przez cały rok szpinaku baby lub w ostateczności mrożonego) dokładnie opłukać, odciąć łodyżki, listki osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przełożyć liście szpinaku do dużego garnka z grubym dnem, tak aby liście się nie przypaliły. Na dno garnka wlewamy trochę wody, liście szpinaku mają się poddusić a nie ugotować, mają zmięknąć i zmniejszyć swoją objętość. Podczas duszenia szpinaku doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła oraz łyżeczkę oliwy czosnkowej, dokładamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pozostałe ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Następnie przełożyć na patelnię podduszone liście szpinaku i całość podsmażyć kilka minut. Na koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i jeszcze chwilkę dusić na małym ogniu. Przygotowany szpinak rozsmarować na całej powierzchni rozbitej piersi, całość zwinąć dość ścisło w roladę. Przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową, dodając uprzednio odrobinę masła do środka, tak żeby pierś podczas pieczenia nie wyschła i nie stała się sucha. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, roladki piec ok. 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 7-10 minut. Roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz marchewką z groszkiem, oczywiście również będą pasować inne dodatki takie jak puree z marchewki, pieczone ziemniaczki czy mix sałat z winegretem balsamicznym.





Jutro więcej przepisów i mam nadzieję więcej inspirujących pomysłów.
Dobranoc i Smacznych Snów :)

2 komentarze:

  1. Wszystko super oprocz smietany, hehe...
    Wybredna jestem

    OdpowiedzUsuń
  2. To stary przepis, poza tym uprzedzałam, że to nie będzie tylko blog o dietetycznych daniach:)

    OdpowiedzUsuń