Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 10 marca 2013

Hamburger Poszukiwany !!!


 Ajajajaj strasznie naszła mnie dziś chęć na dużego, pysznego hamburgera, na szczęście na co dzień zachowuję nieco zdrowego rozsądku i już dawno postanowiłam, że nie będę stołować się w miejscach typu fast food, a tym samym popierać jedzenie, które możemy tam skonsumować. Celowo używam słowa konsumować, ponieważ miejsca z fast foodem są głównie nastawione na masową konsumpcyjność, a nie na jakość czy zachowanie zdrowych zasad żywienia.

Dlatego prezentuję dziś moją propozycję hamburgera, twierdząc, że nie jest w niczym gorszy od tych, które możemy spotkać w fast foodowych miejscach:) Wręcz przeciwnie uważam, że jest dużo smaczniejszy, można się nim porządnie najeść, a do tego dużo tańszy.

Składniki:
- 0,750kg mięsa mielonego z indyka, ale możecie użyć tak naprawdę każdego rodzaju,
- jajko,
- 2 łyżki musztardy czosnkowej,
- 1/2 drobno pokrojonej w kostkę cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka posiekanej bazylii,
- łyżka listków tymianku, bez gałązek,
- pół papryczki chilli bez pestek,
- dużo świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli morskiej,
- 2 łyżki sosu sojowego.

Mięso mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą masę.



Z powstałej masy formujemy zgrabne, duże kotlety, które smażymy na patelni grillowej lub na suchej, dobrze rozgrzanej teflonowej. 

Zamiast majonezu do sosu polecam pastę z awokado. Nadaje hamburgerowi fajny, świeży smak, a dzięki konsystencji zbliżonej do majonezu buła na pewno nie będzie sucha:)

Składniki:
- dojrzałe awokado,
- ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli morskiej,
- świeżo mielony biały pieprz,
- opcjonalnie można dodać kilka listków mięty.


Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać kilka posiekanych listków mięty. Jeśli pastę przygotujemy wcześniej warto włożyć pestkę, żeby awokado nie ściemniało.

Dodatki:
- Bułka z sezamem, można użyć grahamki czy każdej innej pełnoziarnistej,
- pomidor,
- ogórki konserwowe typu sałatka szwedzka,
- sałata lodowa,
- cebula czerwona, o której przypomniałam sobie w połowie jedzenia, więc nie dostrzeżecie jej na zdjęciu:),
- kilka plasterków oscypka,
- ketchup, polecam ten bez octu,
- musztarda,
- kilka listków bazylii,
- dodałam również do środka odrobinę sałatki Coleslaw z wczorajszego obiadu, na którą przepis znajdziecie w jutrzejszym poście.

Przekrojoną na pół bułę smarujemy z obydwu stron pastą z awokado, na to kładziemy gorącego, soczystego kotleta, plasterki oscypka, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka, sałatę lodową pociętą w paski, krążki czerwonej cebuli, łyżeczkę sałatki Coleslaw, trochę musztardy i ketchupu, a na sam wierzch kilka gałązek bazylii i voilà - pyszny i bardzo zdrowy hamburger przygotowany w domowym zaciszu.

Bon appetit !!!






Tradycyjnie Smacznego Poniedziałku Kochani !!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz