Moje Kulinarne Rozterki

czwartek, 14 marca 2013

Moja Pierwsza Akcja - Finezyjny Garnek :)



Kochani,
dziś rusza moja pierwsza akcja na Durszlaku. Zachęcam do brania czynnego udziału, gdyż temat, jak sądzę, jest dość ciekawy, a na pewno przydatny w codziennym życiu. Szczerze powiedziawszy po całym dniu pracy, robienia zakupów i dźwigania ich niemały kawałek od przystanku, ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to zmywanie sterty garnków po ugotowaniu obiadu. Dlatego ubóstwiam dania jednogarnkowe. Nie tylko dlatego, że jest znacznie mniej sprzątania po takim pichceniu:), ale też dlatego, że te dania są naprawdę niesamowicie smaczne i aromatyczne. Wszystkie smaki łączą się ze sobą i zamykają w obrębie jednego naczynia.
Na początek akcji chciałam Wam zaproponować potrawę a'la strogonow z kurczaka. Jest to absolutnie mój wymysł i myślę, że wielcy znawcy kuchni mogliby uznać to danie za profanację i mogliby mieć rację, gdyby nie fakt, iż gotowanie nie lubi ścisłych schematów. Bo cóż to za przyjemność powtarzać jota w jotę przepis jakiegoś człowieka. Można się na nim wzorować, czerpać wskazówki co do proporcji czy do sposobu przygotowania. Natomiast do każdej potrawy powinniśmy dodawać jakiś swój akcent, swoją cegiełkę, która sprawi, że otrzymamy nową budowlę:)

Składniki:
- Pierś z kurczaka,
- cebula,

- 6 dużych pieczarki,
- 4 duże ogórki kwaszone,
- średniej wielkości słoiczek koncentratu pomidorowego,
- śmietana 18%,
- sól, pieprz, 

- łyżka oliwy z oliwek, 
- łyżka masła, 
- szklanka bulionu drobiowego,
- natka pietruszki.

Na łyżce masła z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy pieczarki i chwilkę jeszcze smażymy. Pierś z kurczaka kroimy na bardzo cieniutkie paseczki, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie dorzucamy do cebuli i pieczarek. Smażymy do momentu, kiedy kurczak się zetnie, ok 5 minut. Całość zalewamy bulionem. 

Warto przygotować bulion samemu, a następnie zamrozić w niedużych pojemniczkach lub przelać do woreczków na lód. Otrzymujemy fantastyczne kostki rosołowe, bez chemii, ulepszaczy i nie wiadomo czego jeszcze w środku. Trzeba tylko pamiętać, że bulion musi być bardzo intensywny i esencjonalny, inaczej po zamrożeniu stanie się mało wyrazisty w smaku. 

Całość gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w kosteczkę ogórki. Dusimy jeszcze parę minut, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką. Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z chlebem lub ryżem, ale smakuje też rewelacyjnie bez niczego. 

Bardzo proste danie, błyskawiczne w wykonaniu, a przede wszystkim przepyszne :) Polecam !






Smacznego Piątku !!! Piątek, Piąteczek, Piątunio !!! Nareszcie weekend !!! :)




Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Finezyjny Garnek

1 komentarz: